ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν επενδυτικά την Ελλάδα -Τι αναφέρει σε άρθρο του το CNBC

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν επενδυτικά την Ελλάδα, ένα μήνυμα το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης υπογραμμίζει σε εκτενές άρθρο του το CNBC.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους συμμάχους-κλειδιά των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο θέματα τα οποία άπτονται επενδύσεων, αμυντικής συνεργασίας, ενέργειας αλλά και τις δύσκολες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις και η ενέργεια είναι δύο βασικοί τομείς που θα συζητηθούν στη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Τα πιθανά πετρελαϊκά αποθέματα της Ελλάδας υπολογίζονται στα 950 εκατ. βαρέλια», υποστηρίζει ο Κωστής Σταμπόλης, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Όπως προσθέτει «μέχρι σήμερα, όμως, τα διαπιστωμένα αποθέματα έχουν φθάσει στα 50 εκατ. βαρέλια».

Όπως τονίζεται στο άρθρο οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσουν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και στην περιοχή των Γρεβενών, δηλαδή κοντά στον «δρόμο» του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Την ίδια ώρα «η Ελλάδα είναι ένας πιθανός πελάτης για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές LNG το 2018.

Έχει επεκτείνει το λιμάνι του Πειραιά και σχεδιάζει την κατασκευή μίας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τονίζει ο κ. Σταμπόλης.

Ένα ακόμη βασικό θέμα συζήτησης θα αφορά την επέκταση χρήσης της ναυτικής βάσης στη Σούδα και φυσικά την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη βάση είναι πολύ σημαντική για τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στον ISIS και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και φυσικά για την προστασία των συμμάχων τους σε Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.
Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πληροφορίες –πάντα κατά το CNBC- μπορεί να υπάρχουν σχέδια και για την κατασκευή μίας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή

Με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία να καθίσταται όλο και πιο εύθραυστη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ενάντια στον Erdogan τον Ιούλιο του 2016 και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας να υποχωρούν καθώς η Γερμανία έχει πάψει να τη στηρίζει, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο στρατηγικό στρατιωτικό ρόλο για τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή αλλά και στη Β. Αφρική.

Μάλιστα η συνάντηση Τσίπρα- Τραμπ καταφθάνει σε μία στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες.
Υπάρχουν αρκετά θέματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας, καθώς η Άγκυρα μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ενίσχυση επενδυτικών σχέσεων

Επίσης αναμένεται ότι Τσίπρας και Tραμπ θα εξετάσουν τους τρόπους προκειμένου να υπάρξει ροή αμερικανικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομία παρά την ύφεση που εμφάνισε στο α’ τρίμηνο 2017, εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος με ανάπτυξη 1,8%, η οποία θα ενισχυθεί στο 2,6% το 2018, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάστηκε ώστε το ΔΝΤ να έχει μία πιο ευέλικτη στάση έναντι στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτόν να διασφαλιστεί ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017 και ότι η χώρα θα κατορθώσει να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης το καλοκαίρι του 2018.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η χώρα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να μη χρειάζεται, πλέον, βοήθεια από τους δανειστές της.

«Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τη μεταβλητότητα (volatility), αν και η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», τονίζει ο Diego Ferro, επικεφαλής επενδύσεων στην Greylock Capital Management.

Ήδη Αμερικανοί επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, με την κοινοπραξία των εταιρειών Calamos και Exin Partners να αποκτούν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Calamos Investment είναι μία διεθνής επενδυτική εταιρεία με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 20 δις. δολαρίων, ενώ η Exin είναι ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται σε ασφαλιστικό, αντασφαλιστικό κλάδο αλλά και διαχείριση κεφαλαίων.
Παράλληλα ο Kyle Bass, ιδρυτής του hedge fun Hayman Capital είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Πιστεύει ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως ο τραπεζικός είναι εξαιρετικά υποτιμημένοι και θα καταγράψουν ράλι το επόμενο έτος.

Ο Ferro –ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους- εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις.Πάντως δεν είναι όλοι οι επενδυτές τόσο αισιόδοξοι.

Το Global X MSCI Greece ETF έχει ενισχύθηκε 32% το 206 αλλά η πενταετής απόδοσή του εξακολουθεί να είναι αρνητική και φθάνει στο -9%, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar.

Όμως αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η ελληνική αγορά έχει «πιάσει πάτο» και ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.

Όπως αναφέρει ο Endy Zemenides, διευθύνων σύμβουλος του Hellenic American Leadership Council (HALC), σε εκδήλωση του οποίου μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα 16/10, αρκετοί επενδυτές συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου (14-15/10).

Μεταξύ αυτών ήταν οι John Calamos (ιδρυτής της Calamos Investments), Richard Driehaus (ιδρυτής της Driehaus Capital Management), μίας επενδυτικής εταιρείας που επενδύει στις αγορές frontier και διαχειρίζεται κεφάλαια εννέα δισ. δολαρίων, Alexi Ciannoulias (κορυφαίο στέλεχος της BNY Mellon Wealth Management) αλλά και μέλη της οικογένειας Mikropoulos, ιδιοκτήτες της εταιρείας Cinespace Film Studios με έδρα το Τορόντο.