ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε «καυτές πατάτες» στο νέο πακέτο προαπαιτούμενων

Ενας ακόμη γύρος επίπονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ξεκινάει αύριο  για την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ των 13 προαπαιτούμενων μέτρων, θέμα που θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Επίμαχα ζητήματα τα κόκκινα δάνεια, το ενιαίο μισθολόγιο, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το ψαλίδισμα του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα μέχρι την Παρασκευή. Οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει ότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή έως τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να περάσει από την θεωρία στην πράξη και να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των Θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο-Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ- ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου- ΔΝΤ, Νικολό Τζιαμαριόλι- ESM) τις λεπτομέρειες του νέου εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ψηφιστεί με διαδικασία κατεπείγοντος έως την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Αν αυτό το ποσό δεν εκταμιευθεί μέχρι τότε, η καταβολή του θα καθυστερήσει αρκετά, διότι θα απαιτηθούν νέες διαδικασίες και θα μπορεί να δοθεί μετά τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, στα μέσα του 2016.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υπερεπαρκούν μέχρι το Φεβρουάριο και τυχόν καθυστέρηση της εκταμίευσης δεν θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα. Ομως η κυβέρνηση θέλει να κλείσει γρήγορα το ζήτημα των προαπαιτούμενων, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ωστόσο, ακόμα και αν τηρηθεί αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, υπάρχει μπροστά η συνολική αξιολόγηση που όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει αρκετά. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι θα δώσει μόνος του τη μάχη για το ασφαλιστικό, που πάει για Ιανουάριο και έτσι η συνολική αξιολόγηση θα πάει πιο πίσω.

Οι καυτές πατάτες της διαπραγμάτευσης

 Καθώς το ασφαλιστικό έχει μπει προς το παρόν "στην άκρη",  κρίσιμα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης  είναι τέσσερα:

– Τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους σε τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

– Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής.

– Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου, καθώς και χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ. Θέματα προς συζήτηση αποτελούν η διάρθρωση, η διοίκηση και η διαχείριση του νέου φορέα

– Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

– Η αναδιανομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων 

Στη λίστα  που παρέδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα αγκάθια του ασφαλιστικού και των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων και του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

1. Οι παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.

2. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020. 

5. Η ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. 

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσεις που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

7. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. 

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback. 

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύσκολα θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εφόσον υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι τα Χριστούγεννα, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τους δανειστές να πιέζουν για την προώθησή τους με αντάλλαγμα τη νέα ρύθμιση για το χρέος, καθώς η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.