Κάτω από τα 85 δολάρια/βαρέλι υποχώρησε χθες τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης, ενώ το μπρεντ διαπραγματευόταν στο Λονδίνο ακόμα και στα 88 δολ. – επίπεδο όπου έχει να βρεθεί από τα τέλη του 2010. Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή τροφοδοτήθηκαν το Σαββατοκύριακο από τις αυξανόμενες ενδείξεις αδυναμίας (ή απροθυμίας) αντίδρασης του ΟΠΕΚ.
Η βουτιά των διεθνών τιμών φέρνει ανάσα στην ελληνική αγορά και σε χιλιάδες νοικοκυριά καθώς φθηνότερο κατά 22 με 24 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περσινή περίοδο αναμένεται να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του, που ξεκινά από αύριο 15 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να είναι προβληματική λόγω της μη έγκυρης τοποθέτησης των συστημάτων εισροών – εκροών, όπως υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι και έμποροι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται στο 1,02 – 1,03 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα με εντυπωσιακά χαμηλές τιμές, μιας και στις 15 Οκτωβρίου του 2013 πωλούνταν με τιμές κοντά στο 1,27 ευρώ το λίτρο.
Οι πρατηριούχοι και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επισημαίνουν δύο λόγους για τους οποίους η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή. Στην μείωση του ΕΦΚ και στη συγκυρία που θέλει τις διεθνείς τιμές του αργού να ακολουθούν πτωτική πορεία τον τελευταίο μήνα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης παράταση για την τοποθέτηση των συστημάτων εισροών – εκροών στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης. Κι αυτό καθώς σε πολλές πόλεις της επαρχίας οι εγκαταστάτες δεν προλαβαίνουν να τοποθετήσουν τα συστήματα, ενώ λείπουν και εξαρτήματα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΠΕΚ στην επιστολή της: «Οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παραμένουν: α) η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών, από μόνον τέσσερις διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ, και β) η μη ολοκλήρωση από τις εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών σε πρατηριούχους και εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης».
Καμιά αλλαγή
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Οργανισμού να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν μείωση της παραγωγής, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κουβέιτ υποστήριξε την Κυριακή ότι δεν θα γίνει κάποια έκτακτη συνάντηση και ότι στην προγραμματισμένη σύνοδο της 27ης Νοεμβρίου είναι απίθανο να ληφθεί απόφαση μείωσης της τιμής.
Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου προκαλούνται από τη διαφαινόμενη παγκόσμια επιβράδυνση. Αντιδρώντας σε αυτή, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αδιαφορήσει για τους εταίρους της στο καρτέλ και να αυξήσει μονομερώς την παραγωγή της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η σαουδαραβική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα τρέχοντα επίπεδα τιμής και έτοιμη να αποδεχθεί ακόμα χαμηλότερα, αρκεί να διατηρήσει και να μεγαλώσει το δικό της μερίδιο στην αγορά.
Η χώρα που παράγει σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής του ΟΠΕΚ φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί τιμές κάτω από τα 90 ή ακόμα και τα 80 δολ./βαρέλι για την επόμενη διετία. Ελπίζει, έτσι, ότι θα περιοριστούν οι επενδύσεις για εξόρυξη από σχιστολιθικά πετρώματα ή μεγάλα θαλάσσια βάθη.
Το τελευταίο διάστημα η σαουδαραβική πλευρά ζητά από τους πελάτες να δεσμευτούν σε βάθος χρόνου, προσφέροντας τις τρέχουσες, σχετικά χαμηλές τιμές. Μείωση της τιμής ανακοίνωσε την Κυριακή και το Ιράκ, προσφέροντας έκπτωση 3,15 δολ./βαρέλι σε σχέση με την τιμή αναφοράς Ομάν-Ντουμπάι για το αργό πετρέλαιο της Βασόρας και 5,4 δολ. κάτω από την τιμή του μπρεντ για τους Ευρωπαίους πελάτες.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε ότι η υποχώρηση της τιμής δεν τον ανησυχεί, καθώς υπάρχει φυσικός «πάτος» κάπου στα 76-77 δολάρια, όπου είναι το κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ρωσία
Το πλήγμα για την τελευταία είναι ήδη τεράστιο, καθώς οι απώλειες εσόδων από το πετρέλαιο έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει δαπανήσει 6 δισ. δολ. το τελευταίο 10ήμερο για να στηρίξει το ρούβλι, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία εντείνονται και ήδη ακούγεται ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα επιβάλει καθεστώς διατίμησης σε βασικά αγαθά. Προωθεί, παράλληλα, στενότερες σχέσεις με την Κίνα, ανακοινώνοντας νέα τριετή γραμμή swap ύψους 150 δισ. γιουάν (19,3 δισ. ευρώ) και προωθώντας το διμερές εμπόριο σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, ώστε μικρότερο μέρος των εισαγωγών να αποτιμάται σε δολάρια και άρα να επηρεάζεται από την εξασθένηση του ρουβλίου.
OΠEK
Tο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών έχει δώδεκα μέλη, εκ των οποίων 6 βρίσκονται στη Mέση Aνατολή, τέσσερα στην Aφρική και τα υπόλοιπα δύο στη Λ. Aμερική.
Σαουδική Aραβία
O μεγαλύτερος παραγωγός του OΠEK είναι η Σαουδική Aραβία, που παράγει σχεδόν 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ η συνολική παραγωγή του καρτέλ δεν ξεπερνά τα 34 εκατ. βαρέλια.
Στρατόπεδα
Σε Σαουδική Aραβία, Kατάρ και Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα τα σημερινά επίπεδα τιμής του πετρελαίου είναι άκρως ικανοποιητικά, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτά ακόμα και χαμηλότερα. Δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και κυρίως το Iράν και τη Bενεζουέλα.
Πηγή: imerisia.gr