ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλη η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς: Μόνο στο 25% των φτωχών η πλήρης προστασίας

Μόλις το 25% των φτωχών δανειοληπτών θα προστατεύεται απολύτως και αυτομάτως από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που είχαν τα ξημερώματα της Τρίτης δανειστές και ελληνική κυβέρνηση.

 

 

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα φέρνει «κόκκινα» στεγαστικά τριών ταχυτήτων, υιοθετώντας επί της ουσίας την πρόταση της τρόικας για προστασία άνευ όρων από τους πλειστηριασμούς μόνο για τον έναν στους τέσσερις «κόκκινους» δανειολήπτες. 

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωτσό, πλήρη προστασία από πλειστηριασμούς θα έχουν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν εισόδημα στα όρια του βασικού μισθού των 581 ευρώ και κατά συνέπεια 8.190 ευρώ μέχρι και 20.639 για το ζευγάρι με δύο παιδιά υπό τον όρο  ότι η ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει σε όρους αντικειμενικής αξίας τα 170.000. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δάνειων θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Με τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμώ που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης από το Euro Working Group, ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα των προαπαιτουμένων που επιδιώκεται να ψηφιστούν ως την Πέμπτη το βράδυ, με στόχο ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν τα 10+2 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
 
 
Ποια ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό:
 

  • Aπό πλειστηριασμούς θα εξαιρείται μόνον η πρώτη (ή κύρια) κατοικία, δηλαδή όχι τα εξοχικά ή δευτερεύουσες κατοικίες. Θα την σώσουν το 25% των δανειοληπτών. Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι από τα 1.200.000 ενεργά δάνεια, δεν εξυπηρετούνται περίπου τα 400.000 και τα 170.000 από αυτά υπάγονται (ή εκκρεμούν να υπαχθούν) στο Νόμο Κατσέλη, θα μπορέσουν να διασωθούν περίπου 150.000-200.000 σπίτια. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 30.000-50.000 σπίτια θα αλλάξουν χέρια, μέσω πλειστηριασμών.
  • Αυτόματη και πλήρη προστασία θα απολαμβάνουν μόνον οι πιο φτωχοί. Αυτοί θα επιλεγούν με βάση το εισόδημα και την αντικειμενική αξία του σπιτιού. Θα πρέπει η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τις 170.000 ευρώ και το δηλωθέν εισόδημα τα  8.180 ευρώ προκειμένου για άγαμο, ή τα 13.917 για ζευγάρι χωρίς παιδιά, ή 17.278 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, ή τα 20.639 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και άνω (σσ: το όριο δεν αυξάνεται παραπάνω όσα παιδιά και αν έχει παραπάνω η οικογένεια)! Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% των κόκκινων δανείων).
  • Αν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτε ή ούτε την ελάχιστη δόση, το κράτος ετοιμάζει "κουμπαρά" 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το ίδιο τα λεφτά των δόσεων στις τράπεζες. 
  • Όποιος ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια εισοδήματος και περιουσίας, αλλάζει κατηγορία και απειλείται με πλειστηριασμό. Περίπου 100.000-150.000 δανειολήπτες θα προσπαθήσουν όμως να ενταχθούν στην δεύτερη «ταχύτητα» προστασίας, εφόσον εκπληρούν τα ειδικά όρια που θα προβλεφθούν. 
  • Στην δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν όσοι έχουν ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα από την πρώτη και συγκεκριμένα, αν έχουν σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ και εφόσον δηλώνουν στην εφορία 13.906 ευρώ προκειμένου για άγαμο, 23.659 ευρώ για ζευγάρι, 29.372 ευρώ για οικογένεια με 1 παιδί ή 35.086 ευρώ για οικογένεια με επιπλέον παιδιά, όσα και αν είναι αυτά (πχ τρίτεκνες, πολύτεκνες κλπ). 
  • Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να περάσει από ειδικά «τεστ».  Προβλέπεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (το λεγόμενο "τεστ αποτίμησης περιουσίας"), αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος με την τράπεζα, αν πλήρωνε κανονικά πριν την κρίση κλπ.
  • Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2018. Μετά θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος και των ορίων.
  • Τη δόση θα την συμφωνήσουν διαδικαστικά τράπεζα και δανειολήπτης. Θα εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη αλλά και ως ποσοστό επό της τρέχουσας εμπορικής αξίας της κατοικίας. Και τα δύο στοιχεία που καθορίζουν την δόση, θα τα υπολογίζει η τράπεζα (πχ μέσω εμπειρογνωμόνων εκτιμητών, μεσιτών κλπ).
  • Σε περίπτωση που η τρέχουσα εμπορική αξία είναι –λόγω κρίσης- κατώτερη της αντικειμενικής που είχε συμφωνηθεί στα συμβόλαια αγορά της κατοικίας, τότε και το δάνειο θα προσαρμόζεται σε αυτήν. Άρα το δάνειο θα «κουρεύεται» και θα μειώνεται στην εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής στην οποία είχε υπολογιστεί το κάθε ακίνητο.