H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του ορίου της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA). Άγνωστο παραμένει το εάν υπό το βάρος της «ληξιπρόθεσμης οφειλής» της χώρας προς το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, επιτρέποντας στις τράπεζες να κάνουν χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250 Α/9−12−2008) «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις», έτσι όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, μέχρι τις 31.12.2015.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση των δημοσίων εγγυήσεων που έχουν ανάγκη για να καλύπτουν ρευστότητα. Συνεδριάζει και το ΔΝΤ Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει σήμερα Τετάρτη μετά από σχετικό αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσουν για τις νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και για το ελληνικό αίτημα για παράταση των πληρωμών. Αναλυτές εκτιμούν πως η αποδοχή του αιτήματος αυτού – κάτι που δεν έχει γίνει από το 1982- θα επέτρεπε η μη αποπληρωμή της δόσης να χαρακτηρισθεί ως καθυστέρηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει το 70% των μελών του ΔΣ του Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ κοινοποιήθηκε με επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, η οποία έφτασε νωρίς χθες το πρωί στα γραφεία του Ταμείου. Αμέσως μετά συνεδρίασαν τα μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων και στη συνέχεια το ΔΣ του Ταμείου στο οποίο η γενική διευθύντρια ανέφερε τη γνώμη της και τόνισε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να είναι στεναχωρημένη διότι θεωρεί ότι δεν έτυχε καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που είναι αρνητική. Μερικά μέλη του ΔΣ αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή, καθώς δεν επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους.
Διαβάστε επίσης: