ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή διαπραγμάτευση για συμφωνία ή ναυάγιο – Νέος γύρος επαφών με τους δανειστές

Nέο γύρο επαφών με τους επικεφαλής του κουαρτέτου θα έχουν σήμετα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, με τον χρόνο να περνά σαρωτικά πάνω από την Ελλάδα, και τα περιθώρια να στενεύουν για συμφωνία.

 

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν τη νομική φόρμουλα για τα προληπτικά μέτρα και τη θεσμοθέτησή τους, τα οποία θα εφαρμοστούν εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και έπειτα.

Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η διενέργεια Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, διαφορετικά οι Θεσμοί θα αποχωρήσουν έως την Παρασκευή και θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα.

Στο χθεσινό ραντεβού, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, έγινε συζήτηση και για τα ανοιχτά θέματα του βασικού πακέτου, όπως είναι το αφορολόγητο, καθώς φαίνεται ότι μεγαλώνει και ο λογαριασμός για το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ.

Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο και για σενάριο με αφορολόγητο 8.900 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μισθωτός με δύο παιδιά θα μπορούσε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έναντι των 8.182 που προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ και 9.545 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.
 
Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται στον τομέα των κόκκινων δανείων, όπου -κατά πληροφορίες- η ελληνική πλευρά δέχτηκε ενάμισι χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές –δεδομένου και ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο για να στηθεί και  να λειτουργήσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.
 
Τέλος, μείζον ζήτημα αποτελεί το περιεχόμενο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν καθόλου περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων.

 Ειδικότερα, εξετάζονται εισπρακτικά μέτρα όπως:

-η επιβολή ΦΠΑ 24% αντί 13% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης
-η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%
– μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα κ.ά.
– κατάργηση φοροαπαλλαγών.