Να τινάξει στον αέρα την συνολική συμφωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν υλοποιήσουν την δέσμευση τους οι δανειστές για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος απειλεί η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις των ευρωπαίων για το χρέος, η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.
- Ολόκληρη η λίστα με τα αντίμετρα της συμφωνίας στη Μάλτα – Σε ποια κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές
«Η συμφωνία είναι αυτή που είναι και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Σημασία έχει με τι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πάμε μέχρι το 2018. Αν οι εταίροι μπουν στην λογική “είπα-ξείπα” για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους , τότε και εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα».
Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως εκτιμά ότι μπορεί η συνολική συμφωνία – και για το χρέος – να κλείσει άμεσα, ώστε η Ελλάδα να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Έχουν “κλείσει” τα πλεονάσματα για τρία χρόνια, με ενισχυμένα τα μεσοπρόθεσμα που θέλει το ΔΝΤ. Η συζήτηση αυτή μπορεί να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου ή και νωρίτερα σε έκτακτο Eurogroup. Τα μέτρα μπορεί να νομοθετηθούν τώρα για να μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».