ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς εταιρείες θησαυρίζουν βαφτίζοντας ελληνικά τα ξένα προϊόντα

Τις τελευταίες μέρες μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις τα πολυκαταστήματα, 9 αλυσίδες  έστειλαν τα στοιχεία 2500 κωδικών. Επίσης ζήτησαν τις τιμές σε 12 προμηθευτές κυρίως πολυεθνικές με πληθώρα κωδικών.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν προσέξει ότι κάποιοι προμηθευτές κυρίως μικρότερες εταιρείες εμφανίζονται να διακινούν για παράδειγμα αγροτικά προϊόντα, που προέρχονται από άλλες χώρες, πχ ακτινίδια Ιράν, η πατάτες Αιγύπτου, βαφτίζοντας τα ελληνικά.

Στη συνέχεια αυτές οι ΙΚΕ κατά κανόνα προωθούν το προϊόν στο σούπερ μάρκετ, που μοιράζεται το κέρδος  με αυτές .Αυτό οδηγεί στο να πιστεύουν υπηρεσίες του κράτους να μην πιστεύει ότι το κέρδος είναι 1,5% αλλά 3 με 4 φορές υψηλότερο τουλάχιστον.

Το μέτρο της συνέχισης της παρακολούθησης του μεικτού κέρδους γίνεται περισσότερο για να συγκρατηθεί το κόστος των τροφίμων .Τα σούπερ μάρκετ πάντως πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται η συνέχιση του ελέγχου στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί σκανδαλώδεις διαφορές, στο μεικτό περιθώριο κέρδους πολλών ειδών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να τα πληρώνει ακριβότερα.

Αυτό που θέλει να διαπιστώσει το υπουργείο είναι εάν οι προσφορές ή η εκπτώσεις είναι πραγματικές και όχι εικονικές και αν τα προϊόντα πωλούνται ακριβότερα από ότι ορίζεται.