Την ερχόμενη Τρίτη 26 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που θα υποβάλουν τρία εκατομμύρια δικαιούχοι- ιδιοκτήτες οχημάτων (με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ) προκειμένου να λάβουν το επίδομα βενζίνης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ η καταβολή θα πραγματοποιείται ανάλογα με το ΑΦΜ του δικαιούχου και η πρόσβαση θα γίνεται με χρήση των κωδικών TaxisNet. Μετά από την υποβολή αιτήσεων θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια ΙΧ, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κλπ).
Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:
- 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
- 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
- 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5
- 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7
- 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9
Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο τρόπους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση:
- μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί στα πρατήρια καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι από τους δικαιούχους επιλέξουν smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας, θα έχουν επιπλέον επιδότηση ύψους 5 ευρώ.
- μέσω κατάθεσης του ποσού που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Τα ποσά τα οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε :
- 30-35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική χώρα
- 35-40 ευρώ για τους κατόχους μοτοσυκλετών στα νησιά
- 40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα
- 50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά
Το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο και ελεύθερος επαγγελματίας που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά την κάλυψη του κόστους για κατανάλωση καυσίμων για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022, αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται. Η συγκεκριμένη «ενίσχυση» είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.