ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έχει σήμερα μια χρυσή λίρα; – Αυτή είναι η διαδικασία της αγοραπωλησίας

Τις είχαν κληρονομήσει, ή τις είχαν αγοράσει σε μία άλλη… καλύτερη, εποχή ως επένδυση για το μέλλον. Τώρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αναγκάζονται να ανοίξουν τα… σεντούκια και να πουλήσουν τις χρυσές λίρες Αγγλίας προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στον οικιακό προϋπολογισμό.

Φρενίτιδα με τις χρυσές λίρες έχει πιάσει τον ελληνικό λαό, που προσπαθεί να σώσει τα λεφτάκια του, φοβούμενος τυχόν «κουρέματα» (η ΕΚΤ διέψευσε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο και όλοι διαβεβαιώνουν πως οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλείς) και προστρέχει στην ασφάλεια του χρυσού.

H Τράπεζα αγοράζει το χρυσό 36,72 ευρώ το γραμμάριο (στα διάφορα ανταλλακτήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τον αγοράζουν 40 ευρώ συνήθως, αλλά κλέβουν στο ζύγι, λένε πολλοί), ενώ η συνηθισμένη χρυσή λίρα Αγγλίας έχει από σήμερα 271,02 ευρώ αν πάμε να την πουλήσουμε στην τράπεζα, ενώ αν θελήσουμε να μετατρέψουμε τα μετρητά μας σε λίρες, θα πρέπει να πληρώσουμε 324 ευρώ για κάθε λίρα.

Μη ξεχνάτε πάντως μια παλιά Εβραϊκή παροιμία που λέει : «έχε το ένα τρίτο της περιουσίας σου σε μετρητά, το ένα τρίτο σε χρυσό και το άλλο ένα τρίτο σε γή»
βεβαίως αφορά …όσους έχουν.

Όσοι δεν έχουν τίποτε, μπορούν να παρηγορηθούν με το ρητό του Καζαντζάκη: «δεν έχω τίποτε, δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος».

Η διαδικασία αγοραπωλησίας

Οι λίρες ελέγχονται στον γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πολλά ανταλλακτήρια χρυσού, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Η διαδικασία είναι απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ. Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή ακόμα και δίπλωμα οδήγησης) που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδεικτικά, στις 3 Οκτωβρίου 2013, η τιμή αγοράς της λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής προσδιοριζόταν στα 218,85 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 264,59 ευρώ. Η λίρα Αγγλίας νέας κοπής στα 202,38 και 228,94, αντίστοιχα.

Μια τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρος 22,05 χιλιοστά. Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό φιλοτελιστή Μάρκο Μαρινάκη, για να βεβαιωθεί κανείς αν οι λίρες του είναι γνήσιες, πρέπει να ελέγξει εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια, εάν τα περιφερειακά δόντια δεν είναι συμμετρικά και δεν έχουν το ίδιο βάθος ή ακόμα και αν η κοιλιά του Αγ. Γεωργίου είναι τελείως επίπεδη (εάν είναι κάλπικη).