Ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε για τις αλλαγές στο φορολογικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την χρήση του πλαστικού χρήματος.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα «χτιστεί» το αφορολόγητο, με βάση την συχνότερη χρήση του πλαστικού χρήματος.
«Για το 2015 θα ισχύσει η συλλογή αποδείξεων, το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές με βασικότερη τον προσανατολισμό του υπουργείου για χτίσιμο του αφορολόγητου μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Τόνισε ότι σε ορισμένες κατηγορίες γιατρών η χρήση πιστωτικών καρτών θα γίνει υποχρεωτική και σε άλλες προαιρετική. «Δεν νομίζω ότι οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δυσκολευθούν με το μηχάνημα» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τόνισε ότι στον ΕΝΦΙΑ του 2016, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να υπάρξουν αλλαγές.
Ακόμα, ζήτησε από τις τράπεζες να γίνουν πιο λογικές στην προμήθεια 2% που ζητούν για τα μηχανήματα χρήσης πιστωτικών καρτών.
Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τις υπό εξέταση αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι στόχος είναι "να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά".
"Έχουμε εξωφρενικές περιπτώσεις, αμάξια μεγάλης αξίας λόγω των ρυθμίσεων για τα θέματα των ρύπων να έχουν πολύ μικρά τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας και είναι ασήμαντης αξίας", σημείωσε.
Για το θέμα του περιουσιολογίου είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά αντίθετα πρέπει "να ανησυχούν πάρα πολύ αυτοί που είχαν κάτι να κρύψουν και το κρύβαν τόσα χρόνια".
Οι αντιδράσεις στο θέμα αυτό από ορισμένους, όπως υποστήριξε, είναι "διότι θα εμφανιστούν τα αμοιβαία που έχουν στο εξωτερικό, οι μετοχές που έχουν στο εξωτερικό, τα χρήματα που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, διότι μαθαίνουμε για τεράστια ποσά. Μια άλλη τραπεζική Ελλάδα είναι στο εξωτερικό".
Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και εξήγησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όσες περιπτώσεις, από στοιχεία που έχουν οι φορολογικές υπηρεσίες, ο πολίτης έχει π.χ. τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα και μπορεί να πληρώσει λιγότερες από τις 100 δόσεις.