Σύνταξη ανάλογα με την ατομική περιουσία και τα εισοσήματα που μπορεί να έχει, για παράδειγμα, κάποιος από ενοίκια, προτείνει στο πόρισμά της που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα από την επιτροπή σοφών.
Στο πόρισμα των 28 σελίδων βασίζεταιτο συνταξιοδοτικό σύστημα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική σύνταξη), σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης και τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67. Επίσης, υπάρχουν δύο εισηγήσεις: να εφαρμοστεούν η ρήτρα του προσδοκίμου ζωής που συνδέεται με το γενεαλογικό δέντρο και θα αναπροσαρμόζει το ύψος των ορίων ηλικίς συνταξιοδότησης, καθώς και τη ρήτρα περιουσιακών κριτηρίων.
Αυτή τη σύνταξη δε θα τη δικαιούνται όλοι, αλλά μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα αλλά και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις.
Ειδικότερα, προβλέπεται βασική σύνταξη 360 ευρώ μόνο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους νυν συνταξιούχους.
Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν το 1992.
Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή, διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα προτείνεται η βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, από μια ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και την εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά την εγγυημένη σύνταξη ήδη το μνημόνιο προβλέπει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ το πόρισμα έρχεται να προσθέσει σε αυτό το καθεστώς και την αναλογική.
Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες που θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Η επιτροπή δεν «ποσοτικοποίησε» τις προτάσεις της ενώ απέφυγε να αναφέρει συντελεστές, ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και ποσοστά αυξομείωσης των εισφορών.
Μέχρι να μπορεί να αποδώσει σε εξοικονόμηση πόρων, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων κατά την οποία προτείνεται να εφαρμοστεί για τους σημερινούς ασφαλισμένους:
1η πρόταση: ό τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992 με χαμηλότερους όμως συντελεστές. Δηλαδή από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.
2η πρόταση: να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 επικαιροποιημένος επί τα χείρω με επιτάχυνση των εφαρμογών.