Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι χωρίς περιθώρια να πάρουμε λάθος αποφάσεις.
Από τη μία χάσαμε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Τους νέους ανθρώπους. Το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό (σχεδόν 400 χιλ.) που έχοντας στις βαλίτσες του τουλάχιστον 2 πτυχία, πέταξε στο εξωτερικό και εργάζεται, παράγει προστιθέμενη αξία για τις οικονομίες των χωρών που τους φιλοξενούν, επειδή η Ελλάδα είτε τους απαξίωσε είτε τους έπαιρνε τα περισσότερα από όσα έβγαζαν.
Εκτός από το brain drain όμως, στη περίπτωση μας έχουμε και το brain waste. Προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης να εργάζονται για 500 και 600 ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος πρέπει να το πληρώσουν σε φόρους, τόκους και δόσεις. Η φυγή αυτή, πέραν των φυσικών προσώπων, συνοδεύτηκε από φυγή νομικών προσώπων. Επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδος.
- Γράφει ο Γαβριήλ Χαλικιώτης – Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος ΜΒΑ – ΙSMM
Η τάση business drain που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό σημάδι για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Πιστοποιεί τη δύσκολη φάση την οποία βιώνει η οικονομία μετά την υπογραφή τριών μνημονίων, όπως και το κακό κλίμα που επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα, οδηγώντας πολλούς επιχειρηματίες να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό ώστε να γλυτώσουν την υπερφορολόγηση και την ευρύτερη οικονομική αστάθεια.
Στο ίδιο κάδρο, έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ασταθές οικονομικό περιβάλλον, απουσία δομημένης επενδυτικής στρατηγικής σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και το σημαντικότερο; Έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης στην αγορά με ταυτόχρονη εκτόξευση των φόρων και των χρεών.
Πρέπει να μπει μια τάξη στην τραπεζική αγορά, να δοθούν κίνητρα και εργαλεία στον Έλληνα επιχειρηματία, δημόσιο και ιδιωτικό υπάλληλο, τον συνταξιούχο, τον νέο που μετανάστευσε και θέλει να επιστρέψει στη χώρα αλλά έχει ένα οικογενειακό χρέος με υψηλή δόση που δε του το επιτρέπει, να βάλει σε σειρά τις οφειλές του. Να προχωρήσουμε σε σημαντικές ρυθμίσεις οφειλών, πραγματικές ρυθμίσεις που θα φέρουν πραγματική ισορροπία στις σχέσεις δανειολήπτη και τράπεζας.
Με πραγματικό όφελος για όλα τα μέρη, αποκαθιστώντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Υπάρχει αυτή η ισορροπία, όπως ανέφερε και ο μεγάλος Νας, που αφήνει τόσο τον δανειολήπτη όσο και την τράπεζα εξίσου ικανοποιημένους.
Χρειάζεται λογική, επιμονή και σωστή διαπραγμάτευση.
Άμεσες λύσεις με οικονομικές προτάσεις για την επόμενη μέρα που θα βρει τον Έλληνα απαλλαγμένο από την ανασφάλεια των χρεών