Ώρα μηδέν για την πορεία της χώρας έχει σημάνει, με τις εξελίξεις και τις διαρκείς διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας να τρέχουν και το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους παράγοντες της Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ζήτησε από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αξιολογήσουν το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για δανειοδότηση.
Σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εκ μέρους του ESM, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να αξιολογήσουν:
1) εάν τα προβλήματα της Ελλάδας συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της ή σε κράτη-μέλη της, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείου από τον ESM
2) μαζί με το ΔΝΤ εάν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο
3) το ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα
«Αυτές οι αξιολογήσεις θα αποτελέσουν τη βάση για να αποφασίσει ο ESM εάν θα παράσχει, κατ' αρχήν, βοήθεια προς την Ελληνική Δημοκρατία, με τη μορφή δανείου» λέει ο Ντεϊσελμπλούμ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε καταθέσει νωρίτερα, επίσημο αίτημα για δάνειο προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τριετούς διάρκειας, διαβεβαιώνοντας πως άμεσα θα ξεκινήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων «στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
Στο μεταξύ, αμετάβλητη διατήρησε τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επανεξετάσει τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει «παγώσει» τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται στα 89 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρευστότητα αυτή είναι επαρκής με τους ισχύοντες περιορισμούς στις αναλήψεις να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Τα μηνύματα το απόγευμα της Τετάρτης άφηναν χαραμάδα ελπίδας, μετά από το σφυροκόπημα μέσω των δηλώσεων των ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων που ακολούθησε τη λήξη της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα της Τρίτης προς την Τετάρτη.
Κοινός τόπος θεσμών και κυβερνητικών παραγόντων είναι πως μέσα στα επόμενα 24ωρα πρέπει να υπάρξει έδαφος ώστε να μην επαληθευτεί ένα σενάριο Grexit.