Παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της ασιατικής υπερδύναμης μετά τα χτυπήματα στις χρηματιστηριακές αγορές. Προχωρά σε μείωση επιτοκίων ενώ παράλληλα περιορίζει το ποσοστό των ελάχιστων αποθεματικών που τηρούν οι τράπεζες.
Με διαρκείς παρεμβάσεις από το πρωί η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας επιχειρεί να λειτουργήσει "πυροσβεστικά" και να περιορίσει τις μεγάλες χρηματιστηριακές αναταράξεις που μεταδίδονται και σε όλο τον κόσμο.
Τελευταία κίνηση ήταν να μειώσει λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους το μείωσε στο 4,6% και το επιτόκιο καταθέσεων 1,75%. Την ίδια ώρα μείωσε το όριο των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες, στο 18% του ενεργητικού τους.
Νωρίτερα είχε ρίξει στην αγορά 150 δισ. γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos. Μία κίνηση που έδωσε το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι τελικά οι κινεζικές Αρχές είναι πρόθυμες να παρέμβουν για να ελέγξουν την κατάσταση παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο των τελευταίων ημερών.
Άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Εκρηκτική είναι, πάντως, η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 600 μονάδων, τα οποία έχασε κατά τη χθεσινή βίαιη πτώση.
Ειδικότερα, στις 13:55, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 8,36% στις 615,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 18,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 10,46% στις 180,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 23,69% στις 202,08 μονάδες.
Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε «επικοινωνία» με το ευρωπαϊκό κλίμα, ακολουθώντας την καθολική αντίδραση των δεικτών της Ευρώπης. Μάλιστα, στις χθεσινές υπερβολές των ρευστοποιήσεων «απαντά» σήμερα με υπερβολές στις εντολές αγοράς, οι οποίες για ακόμη μία ημέρα εντοπίζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Θετική κίνηση στις ευρωαγορές
Το "σήμα" από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προς τις υπόλοιπες αγορές ήταν θετικό και βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ή ακόμα και να καταγραφεί ανάκαμψη, όπως συνέβη με την αγορά της Αυστραλίας, έναν απ' τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπου ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε 2,5%.
Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.
Στην Ευρώπη, μετά και την είδηση της μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ράλι, σχεδόν "διαγράφοντας" τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 3,2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, που χθες είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ' το 2011, έχει κέρδη 4%, ο CAC 40 στο Παρίσι 3,9%, ο FTSE MIB 4% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 3,3%.
Ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ μετά την άνοδο του χθες, υποχωρώντας κάτω απ' το 1,15 έναντι του δολαρίου.
H κίνηση της Κίνας να επιτρέψει την υποτίμηση του γιουάν πριν από δέκα μέρες, μαζί με τα χειρότερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία που φουντώνουν τους φόβους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ασιατικού "γίγαντα" έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο "ντόμινο" σχεδόν σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί.