ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Είτε η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, είτε θα γίνει κούρεμα του χρέους»: Τι γράφει γερμανική εφημερίδα

Η γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα μετά την αναζωπύρωση της συζήτησης για το Grexit. «Εάν δει κανείς τα γεγονότα υπάρχουν δυο επιλογές: είτε η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τον κορσέ του ευρώ, είτε οι πιστωτές θα εγγυηθούν ένα ουσιαστικό κούρεμα του χρέους», γράφει.

«Οι Ευρωπαίοι όμως δεν θέλουν καμία από αυτές τις λύσεις. Τι αναμένεται; Ο χρόνος είναι ευνοϊκός για την Αθήνα. Τους επόμενους μήνες υπάρχουν σημαντικές εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε καμία από αυτές τις χώρες η κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον για μια κλιμάκωση της κρίσης, την οποία θα χρησιμοποιούσαν οι ακροδεξιές δυνάμεις. Θα διατηρηθούν λοιπόν τα αισιόδοξα σενάρια, η προθυμία για χειρουργικές επεμβάσεις περικοπής του χρέους και η μεταβίβαση της επόμενης δόσης στην Αθήνα πριν το καλοκαίρι όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις του χρέους. Αυτό μπορεί κανείς να το πει είτε πολιτική ρεαλισμού είτε άρνηση της πραγματικότητας», σημειώνεται στην εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ρεπορτάζ για τη δυσχερή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, φιλοξενεί η εφημερίδα Zeit.

Η Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί ένα μακροσκελές ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην πολύ άσχημη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. Για τα πανεπιστήμια γράφει η εφημερίδα: «Πολλοί πανεπιστημιακοί έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όποιος ακόμα την έχει θα πρέπει να εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες για λιγότερα χρήματα. Οι ελληνικές εφημερίδες εκτιμούν ότι 11.000 θέσεις έχουν δεν έχουν πληρωθεί».

Για τους νέους που έχουν φύγει η εφημερίδα γράφει: «Η Ελλάδα ζει εδώ και χρόνια ένα Brain Drain, τη φυγή δηλαδή ανθρώπων που έχουν σπουδάσει. Εν δυνάμει επαγγελματίες, στον οποίων την εκπαίδευση επένδυσε η Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας τους. Σύμφωνα με μελέτες αποδεικνύεται ότι σπάνια όσοι μεταναστεύουν επιστρέφουν. Μόνο από το 2010 έως το 2013 εγκατέλειψαν 350.000 Έλληνες την πατρίδα τους. Περίπου 270.000 από αυτούς ήταν μεταξύ 20 και 39 ετών».