Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της Τουρκίας από τα Ευρωεπιμελητήρια εξαιτίας των προκλητικών και παραβατικών συμπεριφορών της κυβέρνησης Ερντογάν που έφθασαν μέχρι του σημείου να καλούν σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων κ. Leitl, ο κ. Μίχαλος καλεί τα Ευρωεπιμελητήρια να δράσουν, καθώς οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης προκαλούν εκτός των άλλων και σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων για την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στα Ευρωεπιμελητήρια.
Επισυνάπτεται αναλυτικά η επιστολή:
«Κύριε πρόεδρε,
η απαράδεκτη, παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που επανειλημμένα ως πρόεδρος των Επιμελητηρίων της Ελλάδας σας κάλεσα να καταδικάσουμε ως Ευρωεπιμελητήρια, συνεχίζεται και εντείνεται, φτάνοντας μέχρι του σημείου ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν να καλέσει σε μποϊκοτάζ για όλα τα προϊόντα μιας χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας.
Δυστυχώς, η στάση του Πόντιου Πιλάτου που όλον αυτόν τον καιρό τηρήσατε εσείς προσωπικά δεν μπορεί πλέον ούτε να αιτιολογηθεί, ούτε να συνεχιστεί.
Οι φθηνές δικαιολογίες που εσείς επικαλεστήκατε ταυτιζόμενος με τους εκπροσώπους των τουρκικών Επιμελητηρίων που έχουμε αποδεχθεί στους κόλπους των Ευρωεπιμελητηρίων, ότι δηλαδή τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική κυβέρνηση είναι πολιτικά, αποδεικνύεται εκ των γεγονότων ως αβάσιμες και λανθασμένες.
Τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική κυβέρνηση φυσικά είναι και οικονομικά και αποδεικνύεται από το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ ευρωπαϊκών προϊόντων.
Ενώνω τη φωνή των ελλήνων επιχειρηματιών με αυτή του προέδρου των γαλλικών Επιμελητηρίων κ. Pierre Goguet, αλλά και του προέδρου των κυπριακών Επιμελητηρίων κ. Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και σας καλώ άμεσα τα Ευρωεπιμελητήρια να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να τερματιστεί άμεσα το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ.
Σας καλώ επίσης να έρθετε σε επαφή με την Ένωση των Επιμελητηρίων της Τουρκίας και να την ενημερώσετε ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας έχουν, εκτός των άλλων, σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των χωρών – μελών που εκπροσωπούνται στα Ευρωεπιμελητήρια πρέπει να είναι αποτελεσματικές και να μην περιοριστούμε σε νουθεσίες που αποδεδειγμένα η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά.
Προτείνω, μάλιστα, μία Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων με θέμα την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών Επιμελητηρίων να συμμετάσχουν στα Ευρωεπιμελητήρια».