ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» ο ΕΝΦΙΑ. Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του. Η πρώτη δόση, τέλος Αυγούστου.

akinita_metavivasi1

 

«Κλείδωσε» η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ενημερώσει ήδη την τρόικα για την εξέλιξη αυτή.

 

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως έως τις αρχές Ιουλίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ότι η πρώτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω τεχνικών ζητημάτων σχετικών με τον υπολογισμό του φόρου.

 

Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν προ ήμερων με τροπολογίες που πέρασε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε την τεχνική διαδικασία για την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 με βάση τις νέες παραμέτρους. Ωστόσο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο Taxis από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας .

 

Η ΓΓΔΕ λόγω των τεχνικών καθυστερήσεων προέκρινε ως ενδεδειγμένη την καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014, ώστε να διασφαλίσει ότι τα 2,65 δισ. ευρώ του φόρου θα εισπραχθούν εντός του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες με την επιλογή αυτή συμφώνησε και η τρόικα.

 

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ σε μηναία βάση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αγωνιά για την εισπραξιμότητα του φόρου. Είναι ενδεικτικό πως αν η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφωνόταν στο 100% το Δημόσιο θα εισέπραττε 3,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά πως αυτή θα κυμανθεί κοντά στο 85%. Αν η εν λόγω πρόβλεψη διαψευσθεί και τελικά η εισπραξιμότητα κινηθεί κοντά στο 70% που εκτιμά η τρόικα, τότε θα εισπραχτούν 2,17 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει 500 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.