Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να αρχίσει να αυτοχρηματοδοτείται με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου.
Απευθυνόμενος στους φοιτητές του Κολεγίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «φιλοδοξία και ρεαλισμός», ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τα προγράμματα διάσωσης και την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης.
Ειδικότερα για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διανύει το τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί.
«Εάν συνεχιστούν αυτές οι αλλαγές, υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο μετά το 2014. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ESM ξεκίνησε την ομιλία του εξηγώντας το ρόλο του ΕMS, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο «δανειστής της έσχατης λύσης στην Ευρωζώνη» και πως όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό μια χώρα να χάσει την πρόσβαση στην αγορά μετά την είσοδό της στη νομισματική ένωση. Ωστόσο, αυτό συνέβη ακριβώς μεταξύ του 2010 και του 2012. Ως εκ τούτου, υπήρξε πραγματικός κίνδυνος ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Για να αποφευχθεί αυτό, οι χώρες της ζώνης του ευρώ δημιούργησαν το 2010 ένα ταμείο έκτακτων δανείων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έναν προσωρινό οργανισμό που τον διαδέχθηκε το 2012 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜS).
Συνεχίζοντας, ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το 2011, ο EFSF και ο ESM έχουν χορηγήσει δάνεια σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Συνολικά, έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 273 δισεκατομμυρίων ευρώ, 2,5 φορές περισσότερα από ό, τι το ΔΝΤ παγκοσμίως την ίδια χρονική περίοδο, ενώ ο EMS έχει καταβάλει κεφάλαιο ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο EMS αντλεί χρήματα από τους επενδυτές εκδίδοντας ομόλογα και λογαριασμούς, με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Όπως εξήγησε, τα χαμηλά επιτόκια του EMS συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες του προγράμματος. Οι πληρωμές τόκων που καταβάλλουν στον Mηχανισμό, είναι οι ίδιες με αυτές της αγοράς και είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που θα χρεώνονταν οι χώρες στις αγορές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η χώρα εξοικονομεί σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά. Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να δαπανούν δημόσια χρήματα», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Τέλος, σχετικά με την αγορά εργασίας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι η υψηλή ανεργία παραμένει ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη είναι υψηλότερο σήμερα από ό,τι το 2000.