ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 δισ. για να σώσει τις τράπεζες

Οι υπουργοί της ευρωζώνης έμαθαν το Σάββατο ότι περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ, από οποιοδήποτε δάνειο διάσωσης προς την Ελλάδα, θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

 

 

 

Αυτό αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το Reuters. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από που έχασε η Αθήνα από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όταν αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις πριν ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα. Τα επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται γιατί η ζημιά που προκλήθηκε από την τεράστια απόσυρση καταθέσεων πριν από το κλείσιμο των τραπεζών στις 29 Ιουνίου και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτή την εβδομάδα αίτημα για τριετές δάνειο από τον ESM, ύψους 53,5 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που ανέλυσαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, κατέληξαν ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 74 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Από αυτό το ποσό, ένα μέρος θα προέλθει από το ΔΝΤ, ενώ περίπου 8 δισ. ευρώ επιπλέον θα χρειαστούν ως χρηματοδότηση- γέφυρα για την Ελλάδα, μέχρι να συμφωνηθεί το δάνειο. Γεγονός που ανεβάζει τις ανάγκες στα 82 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 25 δισ. ευρώ από αυτό το ποσό θα χρειαστεί για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών που δοκιμάστηκαν από την αναζωπύρωση της οικονομικής ύφεσης και τους φόβους ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.

«Αν τελικά η ευρωζώνη συμφωνήσει για τη διαπραγμάτευση του δανείου, τότε η τελική μορφή του όποιου πακέτου και το ύψος των δανείων θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που προγραμματίζει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, ενώ θα προσπαθεί παράλληλα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη», συνεχίζει το Reuters.

Σχετικά με την αναδιάταξη του χρέους, πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε να δει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μειώνουν την ονομαστική αξία των δανείων τους προς την Αθήνα- κάτι που μόνο στην περίπτωση της Γερμανίας αφορά 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως, τόσο το Βερολίνο όσο και άλλα μέλη το αποκλείουν αυτό, μιλώντας για παραβίαση των Συνθηκών της ευρωζώνης. Χωρίς ένα τέτοιο «κούρεμα», λένε οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η εναλλακτική είναι η ελάφρυνση των όρων των δανείων, συνδυάζοντας περίοδο χάριτος για την καταβολή των τόκων, χαμηλότερα επιτόκια και επέκταση.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια δάνεια μπορεί να επεκταθούν ακόμη και κατά 60 χρόνια, αν και αυτό είναι μόνο μία πιθανότητα. Μία άλλη πηγή από την ευρωζώνη σχολίασε με μεγάλη δόση ειρωνείας. «Εϊναι πολύ καλύτερο να το κληροδοτήσουμε στα εγγόνια μας από ότι στα παιδιά μας».

Πηγή: iefimerida