Την 1η Ιουνίου 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, που επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι τρόποι του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που έχει πλέον ο οφειλέτης, είναι τρεις: η αίτηση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναλόγως ρύθμιση με το νέο υπολογιστικό εργαλείο, αυτοματοποιημένα, η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση και η διαδικασία εξυγίανσης με συμφωνία, δηλαδή σύμπραξη οφειλέτη – πιστωτών και επικύρωση από το Πρωτοδικείο.
Σκοπός του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση είναι να απαλλαγεί ο επιχειρηματίας από τα χρέη, είτε με κάποια γενναία ρύθμιση, είτε με πτώχευση και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Με τον νέο μηχανισμό, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, συν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει το ύψος του «κουρέματος» (επί του συνολικού χρέους). Εν συνεχεία, για τη συνολική οφειλή που θα απομείνει θα προσδιορίζονται οι δόσεις.
Στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Προϋπόθεση είναι επίσης οι οφειλές αυτές να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%. Και αυτό διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσω της εξωδικαστικής διαδρομής που προσφέρει η «Δεύτερη Ευκαιρία» όσοι οφειλέτες χρωστούν σε ποσοστό 90% σε έναν πιστωτή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.).
indicator.gr