Ραγδαίες αλλαγές σε ενέργεια, ΔΕΗ, επιχειρήσεις του Δημοσίου, αλλά και στον χάρτη των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα έρχονται το φθινόπωρο, στην πιο δύσκολη ίσως αξιολόγηση μέχρι στιγμής, η οποία θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με παραδοσιακά άκαμπτες κοινωνικές ομάδες.
Η Κομισιόν και οι εταίροι σκοπεύουν να βάλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να συγκρουστούν με όλες τις λεγόμενες ομάδες εδραιωμένων συμφερόντων – ένα άλλο όνομα για τομείς εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα εργασιακά, πολλοί είναι οι σύμβουλοι που εισηγούνται στις Βρυξέλλες πως στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν οι όροι και οι σχέσεις εργασίας όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τα εργασιακά, που βρίσκονται στο πρόγραμμα των προαπαιτούμένω, πολλοί είναι οι σύμβουλοι που εισηγούνται στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν ο όροι και οι σχέσεις εργασίας, όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που έχουν γνώση των συζητήσεων, έλεγαν στη RealNews ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προταθεί να φέρει στο Δημόσιο «κανόνες και συνθήκες εργασίας ιδιωτικού τομέα», με ατομικές συμβάσεις και εργολαβίες, αλλάζοντας ριζικά το μοντέλο προσλήψεων που ισχύει έως σήμερα.
Επίσης, διακινείται έντονα το σενάριο της επιβολής ενός κυκλικού συστήματος συνεχών μετακινήσεων υπαλλήλων, ως πρόνοια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι ενδημική και κοστίζει στο κράτος δισεκατομμύρια.
Ραγδαίες όμως θα είναι οι αλλαγές σε ενέργεια, ΔΕΗ και επιχειρήσεις του Δημοσίου στην πιο δύσκολη ίσως αξιολόγηση μέχρι στιγμής, η οποία θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με παραδοσιακά άκαμπτες κοινωνικές ομάδες.
Πηγή: RealNews