ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 4 ώρες λήγει η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Τι θα συμβεί εάν δεν βρεθεί λύση

Την πρόσβαση σε κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ χάνει η Ελλάδα από σήμερα τα μεσάνυχτα, καθώς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος.

 

Αν και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να απορρίπτουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που φέρνει το… τέλος χρόνου.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να σημειώνονται προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα αποβούν άκαρπες…

Το κουδούνι της λήξης είναι έτοιμο να σφυρίξει, με το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα και δη την ελληνική οικονομία να είναι τεράστιο.

Αναλυτικά, με την εκπνοή της δανειακής σύμβασης:

*Χάνονται 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στην τελευταία δόση που εκκρεμεί από την ΕΕ.

Το ποσό αυτό εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2014, καθώς θα εκταμιευόταν στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης του προγράμματος.

Το ποσό αυτό δεν εκταμιεύθηκε ποτέ γιατί ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η 5η αξιολόγηση.

*Χάνονται 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό αυτό έχει ήδη επιστραφεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF, αλλά θα ήταν διαθέσιμο για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε σε πρόγραμμα.

Από τη στιγμή που το πρόγραμμα εκπνέει, η Ελλάδα χάνει την πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά.

*Χάνονται 9,6 δισ. ευρώ (έως το 2020), ποσό που αφορά στα κέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες.

*Η ΕΚΤ πρέπει να αποτιμήσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα δεν πληροί τους όρους, ώστε να αυξήσει η ΕΚΤ το ELA για τις τράπεζες.

Σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να ζητά από την Ελλάδα να την επιστραφεί το σύνολο του ποσού που έχει χορηγηθεί μέσω ELA – ήτοι 89 δισ. ευρώ – στο τραπεζικό σύστημα, δεν επιβεβαιώνονται.