Το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα δεν τα βγάζει πέρα χωρίς ρευστοποίηση περιουσίας ή κοινωνικά βοηθήματα, ενώ η αποταμίευση και η δημιουργία νέου πλούτου αποτελούν πλέον μακρινό όνειρο για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το εβδομαδίαιο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία στο οποίο σημειώνετια ότι η ικανότητα των Ελλήνων να παράγουν νέα εισοδήματα, αποταμιεύσεις και νέο πλούτο έχει περιορισθεί, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή στασιμότητα έχοντας απωλέσει περίπου το 1/4 του ΑΕΠ από το 2008.
Και το χειρότερο είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν αρνητικό ρυθμό ακαθάριστης αποταμίευσης, καταναλώνουν δηλαδή περισσότερα απ’ ό,τι τους επιτρέπει το εισόδημά τους, κυρίως μέσω ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό συμβαίνει, βεβαίως, στο μέσο νοικοκυριό σημειώνει ο ΣΕΒ και κάνει αναφορά στα δύο άκρα δηλαδή στα νοικοκυριά που εξακολοθούν να αποταμιεύουν από το υψηλό εισόδημά τους και στα νοικοκυριά που απλώς περιορίζουν την κατανάλωσή τους στο ύψος του χαμηλού εισοδήματος που έχουν, οσοδήποτε μικρό και αν αυτό είναι.
Το μέσο νοικοκυριό, πάντως, δεν τα βγάζει πια πέρα χωρίς ρευστοποίηση περιουσίας ή κοινωνικά βοηθήματα.
Ο ΣΕΒ χτυπά «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι το σημερινό status quo δεν είναι βιώσιμο γιατί τα έτοιμα κάποτε θα τελειώσουν.
Και η υπερφορόλογηση και η υπερρύθμιση που υπάρχει σήμερα δημιουργεί εμπόδια για την ευημερία της χώρας.
Όπως παρατηρεί, η οικονομική πολιτική παλινδρομεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ δύο αντίρροπων δυνάμεων, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής στην οικονομία της αγοράς από τη μια πλευρά, και της προσκόλλησης σε αναδιανεμητικές πρακτικές με ξεπερασμένα εργαλεία και αναλύσεις του κοινωνικού ζητήματος, από την άλλη.
Το αποτέλεσμα είναι η ασάφεια σε στόχους, μέσα και αποτελέσματα, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, και οι μόνιμες αναταράξεις στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε βάρος των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας, που εξακολουθούν να είναι τεράστιες και αναξιοποίητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αποταμίευση των νοικοκυριών παραμένει αρνητική, εξασθενίζοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων εισοδημάτων και θέσεων εργασίας, υπογραμμίζεται.