Επιπέον η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους εταίρους, καθώς φαίνονται αποφασισμένοι να μην αρκεστούν στις δεσμεύσεις- που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας.
Ρυθμίσεις όπως είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, θα γινόταν αποδεκτό ως ένδειξη των προθέσεων της Αθήνας.
Στο Βερολίνο ωστόσο φαίνεται πως επικρατεί διχογνωμία για το ενδεχόμενο εκταμίευσης μέρους της δόσης στην Ελλάδα, καθώς, η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιο θετική από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οπως ανέφερε το Mega, πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν πως υπάρχει η σκέψη εάν η Ελλάδα εφαρμόσει κάποια μέτρα να υπάρξει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και να καταβληθεί μέρος της δόσης.
Αυτό άλλωστε ήταν και το παραθυράκι που είχε αφήσει ανοικτό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προτού το απορρίψει ο κ. Σόιμπλε.
Ωστόσο, από την πλευρά της καγκελαρίας φαίνεται πως η σκέψη υπάρχει και έχει ως στόχο να οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση να λαμβάνει τα μέτρα ένα ένα με δέλεαρ κάποιο δισεκατομμύριο της δόσης.
Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, έδειξε να «ποντάρει» πως θα επιτευχθεί συμφωνία για να επανέλθει η βασική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα στην Κύπρο. Ρόλο – κλειδί καλείται να παίξει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δεν θα έχει καν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη διαδικασία -ενώ μόλις επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δώσει το Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση ενός μέρους τουλάχιστον από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης σχεδιάζει να επαναφέρει και το αίτημα για επιστροφή των 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.
Για παν ενδεχόμενο, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και σταθμίζει κάθε δυνατή λύση, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Για να αποφύγει να θίξει μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, δοκιμάζει πρακτικές εσωτερικού δανεισμού. Σε αυτές συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο κάποιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου.
Ήδη δοκιμάζει όμως την λύση της μεταφοράς ρευστότητος από φορείς του δημοσίου (ΟΠΚΕΠΕ κλπ) στο λογαριασμό του δημοσίου στην ΤτΕ, προσέχοντας πάντως να μην τους «στραγγίξει» –από τώρα τουλάχιστον- καθώς πρέπει να προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο μέχρι και τον Απρίλιο.