ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΚ: «Αίμα» θέλει το ΔΝΤ -Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων μέτρων μέσα στο 2018!

Ανοιχτό άφησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων -«καθώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν» όπως είπε- αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Οι εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, μάλιστα, έρχονται μία μέρα μετά τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου για λήψη νέων μέτρων το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα έρθουν ακόμα νωρίτερα -και συγκεκριμένα από το επόμενο έτος.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις προχώρησε σε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων του Ταμείου από τον Ιούλιο και δήλωσε ότι τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή του Ταμείου με την Ντέλια Βελκουλέσκου -απέφυγε, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξή της.

Σε ερώτηση για πρόσθετα μέτρα, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, «το πρόγραμμα εξελίσσεται» και οι καταστάσεις αλλάζουν.

Όπως δήλωσε, «συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου για τα stress tests, για τα οποία τόνισε ότι θα αποτελέσουν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις ελληνικές τράπεζες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ελάφρυνση του χρέους και υπενθύμισε τη βασική θέση του ΔΝΤ: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

Απαντώντας, δε, στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις», ο κ. Ράις σχολίασε πως τα κράτη είναι αυτά που ζητούν βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σχετικά με την επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ, δε, ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

Σε ερώτηση, δε, του Μιχάλη Ιγνατίου για τη στάση αναμονής που κρατάει το ΔΝΤ, το οποίο είναι συνεχώς «με το ένα πόδι εντός και εκτός» από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που μοιάζει με «παιχνίδι απέναντι στην Ελλάδα», ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει την Ελλάδα με απόλυτη σοβαρότητα και απόδειξη αποτελεί η στήριξη που της προσφέρει και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του χρέους, με στόχο τη βιωσιμότητά του.

protothema.gr