ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2.300€ το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών από αύριο – Άνοιγμα νέων λογαριασμών

Σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προχώρησε η κυβέρνηση, αυξάνοντας το ποσό ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση σε 2300 ευρώ από 1800 ευρώ και αίροντας τους περιορισμούς στο άνοιγμα νέων λογαριασμών σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015(Α’ 84) από 1η Μαρτίου:

• Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα, τονίζει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Η κίνηση, η οποία έχει την συγκατάθεση των θεσμών και ειδικότερα την σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, αντανακλά την βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι τράπεζες εκτιμάται πως αντλούν σήμερα γύρω στα 5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και λιγότερα από 20 δισ. ευρώ απο τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

H προηγούμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών έλαβε χώραν τον περασμένο Δεκέμβριο.