ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος με τα προαπαιτούμενα – Αγώνας δρόμου για τα 2,8 δισ. ευρώ

Αγώνα δρόμου να προλάβουν να εκπληρώσουν τα 15 προαπαιτούμενα πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου δίνουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
 

 

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο εφαρμοστικός νόμος, με σκοπό να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή, ωστόσο -μέχρι την τελική ψήφιση- θα μπαινοβγαίνουν διατάξεις. Και αυτό γιατί, όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παραμένουν 2-3 θέματα σε εκκρεμότητα». Ένα από τα σημαντικ΄ποτερα προαπαιτούμενα που εκπληρώθηκαν ήταν η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Στις δράσεις που απαιτούνται, έπειτα από δέσμευση της κυβέρνησης, είναι ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.
 
Επιπλέον, στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται:

 

  • Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το πολιτικό κόστος που έχει το εν λόγω μέτρο, καθώς θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες, έχει κάνει την κυβέρνηση να το τρενάρει. Ωστόσο, οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα προαπαιτούμενα δεν αλλάζουν και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.
  • Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Όπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση Τσακαλώτου για τους τρεις Ελληνες που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά την «κίτρινη κάρτα» που του έδειξαν οι δανειστές στις προτάσεις πως ως τώρα έκανε.
  • Η μεταφορά στο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
  •  
  • Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.
  • Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
  • Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

 

  • Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
  • Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
  • Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Παρότι τυπικά η προθεσμία εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στις 31 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, έως τις αρχές Οκτωβρίου. Οι λόγοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί: Αφενός θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, με την εξόφληση 1,7 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, και αφετέρου, για να μην βρεθεί και πάλι το ζήτημα των προαπαιτούμενων στο επίκεντρο της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να επισκιάσει τη συζήτηση για το χρέος. 
 
Η σύνοδος του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και μία ημέρα αργότερα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ιδανικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Euro Working Group. Φυσικά, η εκταμίευση της υποδόσης δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς παράλληλα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία προδιαγράφεται αργή και βασανιστική, με αποτέλεσμα η συνδεδεμένη δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ να αποδεσμευτεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.
 
Η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που εντάσσονται στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, έχει σαν αιχμή τα εργασιακά και νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση των μειωμένων εισφορών για αγρότες, νέους επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.