ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα η τρόικα – Μέτρα ΤΩΡΑ για να εκπληρωθεί το «όνειρο» του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση Μέτρα «εδώ και τώρα» ζητούν οι δανειστές οι οποίοι, από την πρώτη ημέρα του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης στο Χίλτον σήμερα, καθιστούν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει άμεσα τα 15 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. 

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, πλην της Ντέλιας Βελκουλέσκου η οποία αναμένεται αργότερα σήμερα στην Αθήνα, αρχίζουν το μεσημέρι, με τους Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικολά Τζαμαριόλι.

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 3.30 μετά το μεσημέρι  με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς ενώ στις 4.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για θέματα  του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου τις επενδύσεις που «τρέχουν», όπως το Ελληνικό και η Εγνατία.  

Από Τρίτη σειρά παίρνουν τα ενεργειακά θέματα (όπως η απελευθέρωσης  της αγοράς φυσικού αερίου, η υπογραφή των συμβάσεων της ΔΕΗ με μεγάλους καταναλωτές κ.ά.) και μετά η λειτουργία από 1.1.2017 της Ανεξάρτητης Αρχής για την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων.
Παράλληλα οι απεσταλμένοι των δανειστών θα ενημερωθούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά, συλλογή αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα» και εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων από φορολογουμένους που θα πληρώσουν το νόμιμο φόρο χωρίς εκπτώσεις και «αμνηστεία».

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και το τρίμηνο «πάγωμα» οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών στα Ταμεία, μέτρο το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. 

Τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα, καθώς και οι επιπλέον 43 δράσεις στις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση, συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τρέξει αγώνα δρόμου προκειμένου να τελειώσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει άμεσα στο δεύτερο βήμα: τις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που θα δώσει και ανάσα (τουλάχιστον επικοινωνιακή) στην κυβέρνηση. 
 
Εν τω μεταξύ, στα 15 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
 

  • Μεταφορά του δεύτερου «πακέτου» ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
  • Κύρωση της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού από τη Βουλή.
  • Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συμβάσεις της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων της.
  • Ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ
  • Στελέχωση του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
  • πλήρης εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και μείωση των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.
  • αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών
  • ενίσχυση της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • καθορισμός των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  • μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου
  • αλλαγές στην κατανoμή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
  • η τύχη του ΑΔΜΗΕ
  • υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές
  • υποβολή σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού

 
Τα 15 προαπαιτούμενα  πρέπει να κλείσουν πριν το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου και να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Αλλιώς, όπως έχει προειδοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης θα χαθούν και θα πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν η διαδικασία έγκρισης για τυχόν μεταγενέστερη εκταμίευση.
 

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο κυρίως της β΄αξιολόγησης, έρχονται τα Εργασιακά και άλλες ανατροπές.