ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φως η Επιστολή Τσακαλώτου: «Μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων έχει κάνει η Αθήνα»

Το περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς της προηγούμενη εβδομάδα φέρνει στο φως δημοσίευμα του Bloomberg.

 

 

 

Τα 2/3 των προαπαιτουμένων ενεργειών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παραδέχεται η κυβέρνηση στην σχετική επιστολή που συζητήθηκε ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ανέφερε άτομο με γνώση του θέματος στο οικονομικό πρακτορείο.

Ειδικότερα, το 1/3 των όρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ ένα πρόσθετο 1/3 είναι σε εξέλιξη.

 

Παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα περιγράφονταν μια σειρά από δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων, οι δανειστές ανέφεραν ότι οι προτάσεις δεν ήταν αρκετά καλές, ανέφερε άλλος αξιωματούχος στο Bloomberg.

 

Το δημοσίευμα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup. Σε αυτήν ανέφερε πως έχει ήδη υλοποιηθεί το 1/3 των συμφωνηθέντων, το υπόλοιπο 1/3 είναι σε εξέλιξη και το τελευταίο 1/3 είναι και το δυσκολότερο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που απομένουν. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αναφερθεί και στα εκκρεμή ζητήματα που αφορούσαν φορολογικό, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας στην επιστολή Τσαλώτου, η οποία και δεν ικανοποίησε τους δανειστές, η ελληνική πλευρά πρότεινε:

 

1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

 

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018.

 

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

 

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

 

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς, πριν το Eurogroup, οι δανειστές φέρονται να εμφανίστηκαν με ενιαίο μέτωπο, ζητώντας από την ελληνική πλευρά προνομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις στο αφορολόγητο.