Μειώσεις παροχών και επιβαρύνσεις για 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο πήρε το δρόμο για την αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Σε αυτό προβλέπονται κρυφές επιβαρύνσεις σε εισφορές για εργαζόμενους, επαγγελματίες, συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας των νέων συντάξεων οι οποίες ανέρχονται στα 1.170 ευρώ καθαρές αποδοχές για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Επιπλέον, προβλέπει μειώσεις σε εφάπαξ, μερίσματα, και επικουρικές συντάξεις.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο χαμηλής κοινωνικής προστασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι σημαντικότερες από τη μακριά λίστα των περικοπών είναι:
- μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%
- μείωση των αναπηρικών έως και 40%
- μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.
Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1170 ευρώ καθαρά (1300 μικτά) που σημαίνει ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς σε περισσότερους συνταξιούχους από όσους υπολογιζόταν αρχικά.
Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό (που ξεπερνά τα 1170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των συντάξεων να υποστεί μείωση έως και 40%. Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.
- μείωση του εφάπαξ έως 15%
- μείωση του μερίσματος κατά 32%
- μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ νωρίτερα ( εμπροσθοβαρής μείωση δαπάνης) από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. Η παροχή καταργείται από 1/1/2020.
- μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου.
- μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.
- ακόμα και οι εκπτώσεις που προβλέπονται στις εισφορές των νέων επαγγελματιών συνιστούν «Ασφαλιστική οφειλή» η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί ως τη συνταξιοδότηση.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης» του υπερ- επικουρικού Ταμείου σε περίπτωση ελλειμμάτων, ο οποίος όμως κατά την διάταξη του νομοσχεδίου «αποκλείει απολύτως κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων».
Ωστόσο, προβλέπεται ότι «κατά τη χρονική περίοδο αυξημένων εισφορών (σ.σ. δηλαδή 2016 – 2022) οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα αποκλίνει θετικά ή αρνητικά κατά ποσοστό ίσο η μεγαλύτερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης».
Μετά από αυτή την περίοδο «οι συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα, το αποτέλεσμα θα προκύπτει αρνητικό». Επίσης αναγράφεται πως στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης.