Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να αξιολογήσουν το χρόνο που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να μπορεσει να διαπραγματευτεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Η «ανάλυση» θα επικεντρωθεί στο «έως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών», ανέφερε ο Σαπέν, ο οποίος φάνηκε να υπονοεί μια νέα επέκταση του προγράμματος βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συμβουλίου, το Eurogroup είχε αποφασίσει να παρατείνει ως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά έληγε στα τέλη του Δεκεμβρίου, με στόχο τότε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χαρδούβελη με τον επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η ατζέντα του Eurogroup, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και ζητήματα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης ενημερώθηκε από τον κ. Δραγασάκη για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της τρόικας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί μια νέα επέκταση του προγράμματος, εφόσον ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, αν και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης, ανέφερε με νόημα πως θα πρέπει να ξεπερνά τη μια ή τις δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται πως μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.
Επίσης, ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι είναι ευθύνη των ψηφοφόρων στην Ελλάδα «να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», ωστόσο «η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική».