Με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα στο τραπέζι τη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που από σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα. Το νέο δεδομένο που βρίσκεται επί τάπητος είναι ένα κοστούμι επιπλέον 3 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν καταλήξει ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ προκειμένου να βρουν λύση στη διαφωνία του χρέους.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το κουαρτέτο να διατυπώσει και επισήμως το αίτημα για επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέτρα, ώστε να τεθεί και τυπικά μετά τις «ιδιαίτερες συναντήσεις» Σόιμπλε. Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Μοσκοβισί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.
Από τις διαρροές και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις φαίνεται ότι η Ελλάδα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με μενού το νέο πακέτο σκληρών μέτρων, την ώρα που δεν έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία και αφορούν σε μέτρα 5,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η θέση της Αθήνας αναφέρεται ως ξεκάθαρη, δηλαδή το Μαξίμου τονίζει ότι πρώρα θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά θα επανεξεταστούν τυχόν αποκλίσεις στο πρόγραμμα. Αυτή η σειρά είναι κρίσιμη για την Ελλάδα γιατί θέλει να εξασφαλίσει το αυτονόητο, το συμφωνημένο ήδη από τον Ιούλιο: την συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία «κολλάει» όλη η διαπραγμάτευση.
Και, παρότι αρχικώς δόθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι στο ίδιο «πακέτο» η συζήτηση για το χρέος και η ρήτρα ενδεχόμενων, στο μέλλον, επιπλέον μέτρων, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι οι δανειστές φέρονται να ζητούν νέα μέτρα -φωτιά. Κάθε ένα από τα οποία συνιστούν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, κόκκινη γραμμή. Οι κύριες συντάξεις, οι μισθοί στο Δημόσιο, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, ο ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό -κάθε ένα από αυτά είναι …ιερή αγελάδα για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Που ακόμη και η θεωρητική συζήτηση για αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Όλοι παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά ως το Eurogroup», έλεγε πάντως μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές που ακούστηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, και ενώ δημοσιεύματα θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει προειδοποιήσει με παραίτηση τους ευρωπαίους συνομιλητές του (RealNews), ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, θέτει ανοιχτά ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
«Εκλεγήκαμε στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου, οτιδήποτε άλλο μας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα» είπε σε εκδήλωση που παραβρέθηκε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες (;) για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.