ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ζητήσει από την Γκεοργκίεβα ο Μητσοτάκης

Να κερδίσει την ενεργό στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και να επισημοποιήσει την πρόθεση της Ελλάδας για νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο 2020 επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με ώθηση από τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (μείωση αποδόσεων ομολόγων, βελτίωση οικονομικού κλίματος, επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια κ.ά.), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στην  Γκεοργκίεβα ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να είναι σύμμαχός της στη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Άλλωστε, το Ταμείο έχει επανειλημμένα ταχθεί δημοσίως υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και είναι βέβαιο πως η νέα επικεφαλής του συμφωνεί στο θέμα αυτό με την προκάτοχό της και νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι η στήριξη του ΔΝΤ για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους να αποτυπωθεί και στην επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα συντάξουν οι τεχνοκράτες του. Η τελευταία έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά ακόμα και σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έκλεινε τα μάτια μπροστά στη θεαματική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και επέμενε σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη μόλις 0,9% και θεωρώντας το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2032.

Το δεύτερο βασικό ζήτημα που αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στην Γκεοργκίεβα είναι η πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών οφειλών της προς το ΔΝΤ. Μετά τα 2,7 δισ. ευρώ που προεξόφλησε η χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, το χρέος της προς το Ταμείο περιορίστηκε περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδοτική στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει την προεξόφληση άλλων 2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2021 και βαρύνονται με επιτόκιο 1,91%, υπό την προϋπόθεση ότι το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές θα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα αυτά. Όλοι οι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι θεωρούν βέβαιο ότι η προϋπόθεση αυτή θα εκπληρωθεί. Έτσι, θα απομείνουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ έως τον Ιούνιο του 2024.