Μιλώντας στο 11ο Thessaloniki Tax Forum, με θέμα «Φορολογία και Οικονομική ανάπτυξη, με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα» ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στα Ηλεκτρονικά Βιβλία.
Με μεγάλη ένταση, προχωρά και το τρίπτυχο «ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών» με τα πληροφοριακά συστήματα ΑΑΔΕ, σημείωσε στην ομιλία του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πλέον στην τελική του μορφή και μετά τη ψήφισή του θα ακολουθήσουν και οι προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις.
Το «2020 να είναι η χρονιά προσαρμογής για όλους στη νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων». Πρόθεση υπάρχει επίσης να «δώσουμε έμφαση πιο πολύ στην εκπαίδευσή μας στο νέο σύστημα και ιδίως την πρώτη χρονιά στα τυχόν λάθη που μπορεί να προκύψουν από δηλώσεις. Είναι ένα νέο σύστημα θα βρεθούν ενδεχομένως πράγματα που πρέπει να διορθωθούν».
«Τα ηλεκτρονικά βιβλία -υπογράμμισε ο ίδιος- «δίνουν νόημα και πραγματική αξία στις δυο άλλες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού: στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το TAXIS. Χωρίς τα ηλεκτρονικά βιβλία απλώς θα μαζεύαμε κάπου δεδομένα χωρίς να έχει αξία αυτό ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για εμάς».
Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε «είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά τη ψήφιση του αναγκαίου πλαισίου να εισηγηθούμε τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις για την πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε τη σχετική διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά στην διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών ο κος Πιτσιλής ανέφερε ότι «έχουμε φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές που μπορούν να διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο και on line δεδομένα. Έχουμε και πολλές , πάνω από 160.000 ταμειακές μηχανές με ληγμένες άδειες καταλληλότητας και υπάρχει και μια σειρά επιχειρήσεων που δεν έχουν καν υποχρέωση να τηρούν τέτοιους μηχανισμούς».
taxheaven.gr