Ουσιαστική αλλά και ψυχολογική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το «δώρο» Ντράγκι. Η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, μπορεί να μη… σώσει την Ελλάδα, αποτελεί ωστόσο ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρακτικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δις ευρώ. Το συμβολικό όφελος είναι ότι ενόσω η διαπραγμάτευση είναι στη κόψη του ξυραφιού ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε θετικά με την απόφασή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα.
Είναι επίσης ένα μήνυμα για το πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει την Ελλάδα εφόσον η αξιολόγηση κλείσει το συντομότερο.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του EFSF αξίας 37 δις, τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των “bad banks”.
Πλέον, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και της κεφαλαιακής ενίσχυσης αφού οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν έως και το 50% των ομολόγων με μεγάλα κέρδη, καθώς τα απέκτησαν κοντά στην ονομαστική τους αξίας. Το όφελος αυτό ενδέχεται να ξεκινά από τα 500 εκατ. και να αγγίξει ακόμη και το 1 δις.
Το επόμενο βήμα τώρα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η επαναφορά του waiver και η ενίσχυση της ρευστότητας. Άλλο ένα στοίχημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και η πλήρης άρση των capital controls ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά των τραπεζών μόνο θετικά είδαν την κίνηση Ντράγκι καθώς σε μια περίοδο που απειλείται όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα η είδηση αυτή ήταν ένα καλό νέο. Φάνηκε άλλωστε και από την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές ανεβάζοντας χθες τον δείκτη κατά 19%.
Βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός χθες αναφέρθηκε στο καλό νέο τονίζοντας ότι η κίνηση Ντράγκι είναι η αρχή του τέλους της κρίσης. Κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να αποκατασταθεί η πολιτική και οικονομική ισορροπία και εμπιστοσύνης και βεβαίως να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς.