Σε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, καθώς περιγράφει με τον πλέον δραματικό τρόπο το πώς ναυάγησε στην αρχή της Ελληνικής κρίσης, ένα σχέδιο δανειακής στήριξης στην Αθήνα, που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης ώστε να μην χρειαστεί να «εισβάλλει» στην Ελλάδα η Τρόικα, ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε γιατί την τελευταία μόλις στιγμή υπαναχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας έτσι την τελευταία σπρωξιά στην ελληνική οικονομία για να πέσει στον γκρεμό της κρίσης.
Ο Ελβετός τραπεζίτης με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» επιβεβαιώνει πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη τα spreads της Ελλάδας ήταν σε βιώσιμα επίπεδα, είχε προτείνει ένα σχέδιο δανειακής στήριξης για να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα προβλήματά της.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη του «σχεδίου Άκερμαν», το οποίο φέρεται να είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2010 στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και προέβλεπε δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με την εμπλοκή της Deutsche Bank, ο κ. Άκερμαν αναφέρει: «Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε τη στήριξη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στο Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει».
O κ. Άκερμαν εκτιμά ακόμη ότι «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων».