ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για να γλιτώσουν τις μειώσεις οι κύριες συντάξεις

Μειώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό, με στόχο να αποτραπούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

 

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναϋπολογισμού των συντάξεων και στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια περιστολής των δαπανών, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας, που από τον Αύγουστο του 2013 έχουν κηρύξει παύση νέων πληρωμών, και στα μερίσματα σε 280.000 πολιτικούς συνταξιούχους.

Αναλυτικά, στην επικούριση, το υπουργείο Εργασίας –όπως φαίνεται και από το κείμενο αρχών που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ)– σχεδιάζει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας. Καθώς βέβαια στην πράξη, μέσω του τρίτου μνημονίου, έχει δεσμευθεί ότι το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ, στο οποίο εντάχθηκαν όλα τα επικουρικά ταμεία, αναζητεί λύσεις για να κλείσει το 2016 «τρύπα» της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από την περιουσία ή έστω την απόδοση αυτής, από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα και, εάν αυτά δεν επαρκούν, από στοχευμένες, κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων. Βάσει του σχεδιασμού, αυτές θα ξεκινούν από 2% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 30% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ, με τιμές όμως 2010 (προκειμένου να ενσωματωθεί και η απόφαση του ΣτΕ).

Στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο, που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%.

Όπως και στις επικουρικές συντάξεις, μέρος του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την περιουσία του ενιαίου φορέα, που λόγω των ενοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν προς έκδοση περίπου 61.500 αιτήσεις απονομής εφάπαξ, με τη σχετική δαπάνη να εκτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο είναι στο «κόκκινο», καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες εισέπραττε περί τα 23 εκατ. ευρώ τον μήνα από εισφορές, ενώ οι υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους ξεπερνούσαν τα 39 εκατ. μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι σε αιφνιδιαστικές ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές σε χαμηλές συντάξεις για την κάλυψη του κενού στο Ασφαλιστικό και απόρριψη της πρότασης για αναπλήρωσή του μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προβαίνουν οι δανειστές από το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ρίξει στο τραπέζι τρία βασικά σενάρια, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της μνημονιακής δέσμευσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο πρέπει να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντάξεων από τα 800 ευρώ και πάνω, αλλά σε ποσοστό 15%. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που όμως για να παραμείνει στα κρατικά ταμεία το 1,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 30%.

Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί επιπλέον το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 75% στο 45% ή 55%.