ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Οι επενδυτές χρειάζονται σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του χρέους

«Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο που να ξέρουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια είναι άνετη με την εξυπηρέτηση του χρέους της. Είναι σημαντικό αυτό για μας. Αν δεν παρθεί η πολιτική απόφαση και κλοτσήσουν τον τενεκέ για 1 – 2 χρόνια, ένας επενδυτής θα περιμένει δύο χρόνια για να πάρει την απόφασή του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για την απομείωση του χρέους στη Βουλή στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

«Θα είναι ανησυχητικό για όλους μας αν κλοτσήσουν την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι χρειάζεται ρύθμιση και του πανευρωπαϊκού χρέους και επισήμανε ότι «είμαστε στα πρώτα στάδια πως θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

«Να συζητήσουμε το χρέος και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί συνδέεται και με τη νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε εκτιμήσει ότι η απομείωση του χρέους θα γίνει μετά το 2018 συνδέοντάς το και με την συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η προσπάθεια για την απομείωση του χρέους έχει σημαντικό σταθμό την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών τα βραχυπρόθεσμα «είναι αυτά που τώρα συζητά το ESM με εμάς, το ΔΝΤ και αφορούν τη μείωση του ρίσκου της διαχείρισης του χρέους. Π.χ. κάποια ομόλογα που έχουμε στο ESM για 30 χρόνια θα έχουν μειωμένο επιτόκιο. Επίσης να αλλάξει το προφίλ του παλαιού χρέους που είναι στα 28 χρόνια».

«Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι και άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν, όπως swaps που θα ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό», τόνισε

Αμέσως μετά, συνέχισε ο υπουργός, θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία «θα πρέπει να αποφασιστούν τώρα και να ισχύσουν μετά το 2018».

Επισήμανε ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται άμεσα και με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Αν οι Ευρωπαίοι δεν πουν τα μέτρα που θα πάρουν, το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και δεν θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Δεν είναι επομένως συμβατό αυτό που λένε χώρες του Βορρά ότι θα πάρουν μέτρα μετά το 2022 αν θέλουν το ΔΝΤ να βάλει χρήματα», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι «για τα μέτρα θα γίνει συζήτηση την τελευταία στιγμή».