ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Προσδοκούμε σταδιακή μείωση της επιτήρησης μετά τον Αύγουστο

Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ανέφερε πως αυτό που η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά για την περίοδο μετά τον Αύγουστο είναι μια αλλαγή επιτήρησης, που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους «και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς αυτούς τους στόχους θα τους επιτυγχάνουμε». Ο μόνος λόγος για να μπεις σε ένα πρόγραμμα είναι να μπορείς να βγεις από αυτό, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως «αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησία». «Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα» συμπλήρωσε, ενώ σε νέο ερώτημα για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια. 

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στη διαπραγμάτευση έγινε ένας συμβιβασμός, ενώ πρόσθεσε ότι δεν νιώθει τύψεις γι’ αυτό, αλλά «τσαλακωμένος». Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης χωρίς χρονοτριβές και τα σχετικά σχόλια του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του απερχόμενου επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, είπε πως «όταν λένε ότι ήταν πιο εύκολα με εμάς, ήταν πως, αφού συμφωνήσαμε, τα κάναμε, δεν κάναμε κόλπα». Ανέφερε επίσης ότι «είχαμε πλέον την οργάνωση» και συμπλήρωσε ότι έχουν ενταχθεί νέα παιδιά στη διαπραγματευτική ομάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμσιε πως «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε ότι υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Είπε επίσης πως, σε ό,τι αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, «αν πάρουμε τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχουμε πτώση».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε, οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι. 

Ανέφερε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους. Επεσήμανε, δε, ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη πενταετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίλυσή του, θα βοηθήσει και την οικονομία της Ελλάδας. Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο, είπε πως ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.