ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από το γραφείου Προϋπολογισμού : Δεν αρκεί η ελάφρυνση χρέους

Σήμα κινδύνου για το προσφυγικό από το γραφείο του Προυπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή.

 

 

Ο Πάνος Καζάκος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) εξέφρασε την άποψη ότι οι προσφυγικές ροές, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να προκαλέσουν συνέπειες στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς μπορούν να επηρεάσουν «την βαριά βιομηχανία της χώρας» που είναι ο τουρισμός.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του «κουρέματος» του χρέους αν και ομολόγησε ότι πρόκειται για ευχολόγιο παρά για ρεαλιστική προοπτική.

Εξέφρασε την άποψη, επικαλούμενος και τις σχετικές εκθέσεις του γραφείου του Προυπολογισμού ότι δεν αρκεί η ελάφρυνση, διότι το χρέος «θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία και την οικονομία».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε σε επτά παράγοντες οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει δέσμια των μνημονίων.

Μίλησε μεταξύ άλλων για λάθη ως προς τον υπολογισμό του μεγέθους της λιτότητας αλλά και το μείγμα των μέτρων, για την έλλειψη εξαγωγών, την μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κ.α

1) είχαμε «πολύ πιο έντονο το αρχικό αμάρτημα» σε σχέση με Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Κύπριους.

2) το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε: «Φέρει ευθύνη και η Ευρώπη. Μας ζητήθηκε δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα με λάθος πολλαπλασιαστές», υπενθύμισε.

3) το μείγμα της λιτότητες: Ρίξαμε το βάρος στην αύξηση των φόρων και την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Λιαργκόβας ανάφερε ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως όσο περισσότερο βασίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση φορολογίας τόσο πιο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα.

4) έλλειψη εξαγωγών. Οι εξαγωγές σε Ιρλανδία και Πορτογαλία πήγαν καλύτερα. Εμείς είχαμε μικρή εξαγωγική βάση και παρά την εσωτερική υποτίμηση οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν.

5) κοινωνική δικαιοσύνη μέτρων και στα τρία μνημόνια. «Η δέκατη εντολή για να πετύχει πρόγραμμα είναι να είναι κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό», είπε και συμπλήρωσε πως «και για τα τρία μνημόνια ερώτημα είναι αν προωθούσαν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

6) μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού βγάζει την Ελλάδα τελευταία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. Αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, δεν φθάνει να περνούν από την Βουλή, πρέπει και να εφαρμόζονται, σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας.

7) απουσία θεσμών: «όπου υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί πριν από κρίση είναι δύσκολο να έχεις αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε ισχυρούς θεσμούς εκτός από το ΑΣΕΠ. Δεν φθάνει να αλλάξουν μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και οι θεσμοί», επεσήμανε και ζήτησε «να ενισχυθούν οι τυπικοί θεσμοί και να καταπολεμηθούν οι άτυποι όπως το πελατειακό κράτος».

Η κυβέρνηση δίνει μάχη για μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να γίνει η Ελλάδα, από χώρα κατανάλωσης πλούτου σε χώρα παραγωγής πλούτου, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παυλίδης, και προσέθεσε ότι τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε μια συμφωνία η οποία υποστηρίχθηκε από 220 βουλευτές.

Ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι η συμφωνία επιδέχεται βελτιώσεις και η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέσα σε περιβάλλον δικαιοσύνης και ενισχύοντας τις αδύναμες και ευάλωτες ομάδες.

Το μνημόνιο είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία όπως ανέφερε, αύξησε την ύφεση, τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα και τα ποσοστά της φτώχειας.

Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό εντός του 2015, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η αύξηση των φόρων ευνοεί την εισφοροδιαφυγή τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία και ζήτησε μια νέα πολιτική, η οποία θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα προσελκύσει επενδύσεις.