ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» ΔΝΤ: Αν «κλειδώσει» το πλεόνασμα στο 3,5% θέλουμε νέα μέτρα!

Στη σκληρή γραμμή επιμένει το ΔΝΤ, που κρίνει πως χρειάζονται και άλλα μέτρα για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Γεγονός που σημαίνει πως παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα με τους Ευρωπαίους τόσο στο θέμα των δημοσιονομικών όσο και της ελάφρυνσης του χρέους.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπογράμμισε πως το ΔΝΤ προτιμά τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, από το 3,5% στο οποίο επιμένει σταθερά το Eurogroup. Ωστόσο, ο κ. Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να δεχτεί τον υψηλό στόχο του 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα καθώς το σημερινό μείγμα που προβλέπει το Μνημόνιο δεν αρκεί για την επίτευξή του:

Ο στόχος που προτιμάμε θα ήταν το 1,5%. Πιστεύουμε ότι σημαίνει λιγότερη λιτότητα, είναι πιο ρεαλιστικός και πιο αξιόπιστος […] Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν ένα υψηλότερο πλεόνασμα, τότε η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκεί.

Υποστήριξε επίσης πως το Ταμείο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με καθημερινές τηλεδιασκέψεις. «Θα θέλαμε συμφωνία το συντομότερο» είπε, και συνέχισε πως «δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα». Υπενθυμίζεται ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισλεμπλουμ δήλωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στο Χίλτον το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ως προς το χρέος, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις διαρροές μετά το Eurogroupτης Δευτέρας, λέγοντας πως το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ζητεί βαθύτερες παρεμβάσεις:

Πιστεύουμε ότι [η συμφωνία] είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι επαρκές για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα περί διαφορετικής στάσης της διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πουλ Τόμσεν.