Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις αλλά όπως τόνισε «παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι», ως προς τις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τις «επόμενες εβδομάδες» θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. Όπως η έκθεση του «άρθρου 4», που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος (DSA) αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων.
Ο Τζέρι Ράις εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ερώτηση γιατί καθυστερεί η συγκεκριμένη διαδικασία (αναμένονταν να δημοσιοποιηθεί ήδη από το Δεκέμβριο). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η έκθεση για το χρέος θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά. Δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν «μπρος πίσω» στη δημοσίευση.
Αναφορικά με τις θέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα διατήρησε την γνωστή γραμμή: αναφέρθηκε στο άρθρο του Πολ Τομσεν που όπως είπε ξεκαθάριζε την θέση του ΔΝΤ.
«Θεωρούμε πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ θα είναι ρεαλιστικό και η προτιμητέα προσέγγιση. Με αυτό το σενάριο δεν βλέπουμε την ανάγκη για νέα μέτρα σε αυτό το σημείο», είπε και προσέθεσε: «Εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα».
Δεν έχουμε dealine για την αξιολόγηση, συμπλήρωσε ερωτηθείς για το πότε μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα. Δεν είναι το κύριο θέμα σύμφωνα με τον κ. Ραις δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κίνδυνος.
Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για το ότι η Ελλάδα προτείνει επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και το εάν αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.