Τα κόκκινα δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες – Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο του κουρέματος των καταθέσεων – Καθοριστικές οι εκλογές.
Η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα για το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, μερικά από τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, καθώς και διεθνείς επενδυτές, τονίζουν ότι δεν θα αρκεί από μόνη της.
«Η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σταθερότητας, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών », σημειώνει στο Reuters ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνει γνωστές μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα stress tests τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, μέχρι και 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες το νούμερο θα είναι πολύ μικρότερο και μεταξύ των 10-15 δισ. ευρώ.
Τράπεζα στελέχη που μίλησαν με το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας , αναφέρουν επίσης πως θα υπάρξει μικρή διαφορά στην κατάσταση της «υγείας» των τεσσάρων συστημικών τραπέζων, αν και η Εθνική Τράπεζα θεωρείται πιο δυνατή λόγω των assets που έχει στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
Αλλά να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, θα είναι ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξανακερδίσουν τους διεθνείς επενδυτές, και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις οι οποίες έχουν καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA, ούτε και οι σφυροκοπημένες τιμές των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως αγοραστική ευκαιρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανεπάρκεια κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είχαν πάνω από 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου το 41% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Μια λύση που έχει αναφερθεί είναι η δημιουργία μίας bad bank η οποία έχει προς το παρόν απορριφθεί από του θεσμούς.
Μια άλλη λύση που προτείνουν οι τραπεζίτες είναι η πώληση μετατρέψιμων ομολόγων μετοχές (Cocos) ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης. Τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές και ενεργούν ως μαξιλάρι εάν το κεφάλαιο μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να βρεθεί μία λύση που θα προστατεύει τους καταθέτες, επισημαίνει το Reuters. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που μπορεί να συμβεί δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε θα εφαρμοστεί η οδηγία EBRD, που σημαίνει κούρεμα τον καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.
Εάν, από την άλλη πλευρά, μία νέα κυβέρνηση σχηματιστεί σύντομα και εφαρμόσει άμεσα την συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, με το κούρεμα των καταθέσεων να γινόταν λιγότερο πιθανό.