ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά αύριο ο διάλογος- Στους αριθμούς «κρύβεται» η συμφωνία Θεσμών-Ελλάδας

Τα κλιμάκια των δύο πλευρών, πρέπει να κοστολογήσουν τα μέτρα γραμμή-γραμμή, ευρώ-ευρώ και να βρουν ισοδύναμα όπου χρειάζεται για την αποφυγή δημοσιονομικού κενού για φέτος, πράγμα πολύ δύσκολο και «σπαζοκεφαλιά» για την ελληνική πλευρά.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο και οι «τεχνικάριοι», έχουν παραμείνει στις Βρυξέλλες (ο πρόεδρος ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο ΓΓ δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ο Σύμβουλος Αντιπροέδρου Κυβέρνησης Γιάννης Μάργαρης, η Σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη και η Γενική Δ/ντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής Σταυρούλα Μηλιάκου), μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη που θα έχει την συνολική εποπτεία.

Η Κυβέρνηση καλείται σε συνεργασία με τους θεσμούς όχι απλώς να παρουσιάσει τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ή οραματίζεται, αλλά και να τις εντάξει στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος, και να αποδείξει ότι καλύπτονται οι απαιτήσεις σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό -που ασφαλώς έχει μεγαλώσει τους τελευταίους μήνες- και τους στόχους που θα τεθούν για το πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον του 2015.

Πάντως, όπως έλεγαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, κάθε αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο μνημόνιο πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και να καλύπτεται από ισοδύναμα, ενώ για να υπάρξει έστω και μερική εκταμίευση της τελευταίας δόσης, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει και η εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς για πόσο θα διαρκέσουν δεν θέλησε να λάβει θέση επί του θέματος, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως ο Απρίλιος είναι μια καταληκτική ημερομηνία με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να εκτιμά μάλιστα χθες ότι μπορεί οι συζητήσεις να τελειώσουν και πολύ νωρίτερα.

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να γίνεται και επιτόπιος έλεγχος των θεσμών στην Αθήνα, η θέση των Βρυξελλών όπως αυτή εκφράζεται τόσο δια μέσου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι πως εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο θα μπορούσαν να γίνουν και τέτοιες επισκέψεις.

Ανεπισήμως, ωστόσο, αυτό που τονίζουν αξιωματούχοι είναι πως εφόσον οι συζητήσεις περιοριστούν στις τηλεδιασκέψεις και στην ανταλλαγή e-mail πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος από όσο ενδεχομένως χρειαστεί εάν κάποιοι μεταβούν στην Αθήνα.

Πάντως, ο ανταποκριτής του ZDF στις Βρυξέλλες περιέγραψε χθες τις αντιδράσεις του Γ. Βαρουφάκη στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν και στην Αθήνα λέγοντας ότι "υπάρχει η εντύπωση πως για κάθε βήμα προς τα εμπρός γίνεται και ένα πίσω".

Ποια είναι η διαδικασία:

–         Πρώτα συμφωνία για όλο το πακέτο

–         Μετά μερική εφαρμογή μήνα-μήνα

–         Μετά εκταμίευση των χρημάτων (7,2δις€) σε δόσεις και ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων

Οι «κόκκινες» γραμμές της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο υπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε μέτρα που δεν μπορούν να «διαχειριστούν πολιτικά». Τα μέτρα που δεν συζητά είναι:

–         Άνοιγμα Ασφαλιστικού

–         Ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ρεύμα και νερό)

–         Αύξηση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά

–         ΕΝΦΙΑ. Ο οποίος θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες εβδομάδες ο Γερούν Ντάισελμλπλουμ είπε ότι το Eurogroup δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς θα λυθεί. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι για οποιαδήποτε εκταμίευση θα χρειαστεί πρώτα εφαρμογή των δεσμεύσεων και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την εκταμίευση πρόωρων δόσεων χωρίς εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Π. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση από τον προηγούμενο μήνα και να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν πραγματικότητα.

 «Αυτό χρειάζεται πολύ τεχνική δουλειά και επικοινωνία με τους θεσμούς, καθώς η πρόοδος πρέπει να σημειωθεί άμεσα», τόνισε ο επίτροπος .