Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ήταν κατηγορηματικός ότι το ταμείο του δημοσίου δεν «αντέχει» αυτήν εξωπραγματική δαπάνη της επιστροφής των ποσών που διογκώνονται όλο και περισσότερο
Πάνω από 200.000 συνταξιούχοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις είτε χειρόγραφες είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ για την διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων. Νομική κύκλοι εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα παραγραφούν.
Η παραγραφή διακόπτεται μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών εντός της οποίας το ταμείο έχει δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά. Εν συνεχεία ο συνταξιούχος μπορεί να προσφύγει δικαστικώς είτε με ομαδική αγωγή στην οποία τα δικαστικά έξοδα είναι χαμηλότερα είτε με ατομική. Σε πόσο χρονικό διάστημα; Εδώ οι απόψεις διχάζονται. Νομικοί υποστηρίζουν πως για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα η παραγραφή αξιώσεων είναι 5ετης, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι διετής. Υπάρχουν ωστόσο νομικές απόψεις που θέτουν την παραγραφή στην 5ετία και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως επίσης και άλλες που υποστηρίζουν ότι η παραγραφή είναι για όλους 2ετής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ήταν κατηγορηματικός ότι το ταμείο του δημοσίου δεν «αντέχει» αυτήν εξωπραγματική δαπάνη της επιστροφής των ποσών που διογκώνονται όλο και περισσότερο στις περιπτώσεις που το πρωτοδικείο έχει επιδικάσει επιστροφή αναδρομικών έως και 5 ετών.