Ένα αμφίβιο που αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τους ειδικούς είναι ίσως το μεγαλύτερο στον πλανήτη, σύμφωνα με το DNA του που εξετάστηκε εξονυχιστικά.
Ψαράδες για βραβείο: Έπιασαν γατόψαρο δύο μέτρων!
Η γιγαντιαία σαλαμάνδρα φτάνει σχεδόν τα δύο μέτρα σε μήκος, ενώ το εύρημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανακάλυψης σχετικά με την ποικιλομορφία των κινεζικών γιγαντιαίων σαλαμάνδρων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζεται να γίνουν ακόμα σημαντικές προσπάθειες ώστε το αμφίβιο να μην τεθεί υπό εξαφάνιση, αφού ήδη απειλείται.
Η ανάγκη για τη συγκομιδή και το πολυτελές εμπόριο τροφίμων οδήγησε στην κατάρρευση του αριθμού των πλασμάτων του είδους σε ολόκληρη την Κίνα.
"Harvesting for the luxury food trade has led to a collapse in numbers across China."https://t.co/jTpNodPRLv
— Tom Holland (@holland_tom) 17 Σεπτεμβρίου 2019
Οι αναλύσεις που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν πως τουλάχιστον τρία παρόμοια είδη βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της Κίνας.
Η σαλαμάνδρα της νότιας Κίνας είναι είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του ’30, η σαλαμάνδρα ζούσε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου για 20 χρόνια. Από εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ασυνήθιστη.
Ο καθηγητής Σάμιουελ Τούρβει, επικεφαλής της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου δήλωσε πως η μείωση του αριθμού της στην άγρια δύση ήταν καταστροφική.
H ερευνήτρια, Μελίσα Μαρ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, τόνισε πως πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που να προστατεύουν την γενετική ακεραιότητα κάθε ξεχωριστού είδους.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι διαφορετική από άλλες σαλαμάνδρες και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αμφίβιο του κόσμου που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 6 μέτρα σε μήκος. Αυτό το κάνει μεγαλύτερο από περίπου 8.000 αμφίβια στον πλανήτη σήμερα.
Ιστορικά οι γιγαντιαίες σαλαμάνδρες χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς στη Νότια Κίνα.