Επιστήμονες της NASA επεξεργάζονται βιντεοσκοπημένο υλικό που απεικονίζει έναν περίεργο όγκο σε σχήμα πυραμίδας στον πλανήτη- νάνο Δήμητρα.
Στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν από το Διαστημικό Σταθμό παρουσιάζεται ένα βουνό σε σχήμα πυραμίδας πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Πρόκειται για τη δεύτερη ανακάλυψη τέτοιου στοιχείου καθώς το Curiosity Rover της NASA είχε ήδη τραβήξει φωτογραφίες από έναν τριγωνικό όγκο που προεξέχει στον ορίζοντα του πλανήτη Άρη.
Αυτό το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε από απόσταση 2,7 μιλίων του αεροσκάφους από τον πλανήτη Δήμητρα. Το βουνό εκτείνεται περίπου 3 μίλια πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, μέγεθος που είναι παραπάνω από το μισό ύψος του βουνού Έβερεστ.
Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πολλούς κρατήρες ποικίλων μεγεθών, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν και κεντρικές κορυφές. Ισχυρίζονται ότι αυτά είναι «επαρκή στοιχεία» παρελθοντικής δραστηριότητας πάνω στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων κατολισθήσεων και δομών που έχουν καταρρεύσει.
«Η επιφάνεια του πλανήτη έχει αποκαλύψει πολλές ενδιαφέροντες και μοναδικές μορφές», δηλώνει η Carol Raymond, επικεφαλής ερευνήτρια για την αποστολή «Αυγή» που βρίσκεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια.
Για παράδειγμα, παγωμένα φεγγάρια στο ευρύτερο ηλιακό μας σύστημα έχουν κρατήρες με κεντρικές κορυφές, αλλά στον πλανήτη Δήμητρα οι κορυφές βρίσκονται σε πολύ μεγάλους κρατήρες και έχουν πολλά κοινά. Αυτές και άλλες μορφές θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τη δομή του πλανήτη που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι».
Η αποστολή «Αυγή» η πρώτη αποστολή επίσκεψης σε πλανήτη- νάνο, έφθασε στον πλανήτη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου. Θα παραμείνει σε απόσταση 2,7 μιλίων μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα φθάσει τα 900 μίλια τον Αύγουστο.
πηγή : lifo.gr