Πέρυσι στη Μόσχα πωλήθηκαν 400.000 ρόπαλα του μπέιζμπολ και μόλις ένα… μπαλάκι, αναφέρει ο Μιχαήλ Φεντότοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο όμως, δεν εντοπίζεται σε κάποια ξαφνική αγάπη των Ρώσων για το αμερικανικό άθλημα, αλλά στην αύξηση της ανασφάλειας στη χώρα. "Είναι σαφές ότι τα ρόπαλα του μπέιζμπολ έχουν γίνει καταναλωτικό αγαθό λόγω του αυξημένου αριθμού επιθέσεων" σχολιάζει ο Φεντότοφ.
Από τη μεριά της η ρωσική Ομοσπονδία Μπέιζμπολ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, όντως, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των Ρώσων που ασχολούνται με το άθλημα. "Είμαστε οι μόνοι που πουλάμε ρόπαλα του μπέιζμπολ στη Μόσχα και δεν διαθέτουμε επαρκές στοκ για να πουλήσουμε 400.000 σε έναν χρόνο. Τα ρόπαλα για τα οποία κάνει λόγο η αστυνομία δεν προορίζονται για το άθλημα: δεν μπορείς να παίξεις μπέιζμπολ μ' αυτά" είπε ο εκπρόσωπός της, Νικολάι Γκερβάσοφ.
"Τέτοιου είδους ρόπαλα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τους υπερεθνικιστές, όπως εκείνους που κατέστρεψαν το καλοκαίρι έργα τέχνης στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας επειδή τα θεωρούσαν βλάσφημα", σχολίασε ο Φεντότοφ.