ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μια ολόκληρη πόλη μπήκε σε δίαιτα λόγω παχυσαρκίας!

Ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας ακολουθεί από τον περασμένο Ιανουάριο  η μικρή πόλη της Γαλικίας,  Naron. Χιλιάδες κάτοικοι ξεκίνησαν να αθλούνται και έδιωξαν από το πιάτο τους τα αλλαντικά και τα τηγανητά. Η πόλη έχει υποσχεθεί να χάσει 100.000 κιλά σε δύο χρόνια!

«Τον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι ξέχασαν ότι είναι φτιαγμένοι για να περπατούν», αναφέρει ο παθολόγος Carlos Pineiro, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εν λόγω γιατρός είναι ένας από τους εμπνευστές του προγράμματος δημόσιας υγείας στην πόλη του. Ο ίδιος είχε υποστεί έμφραγμα σε ηλικία 45 ετών και κινδύνευσε να πεθάνει. Σήμερα, ο  Carlos Pineiro βγάζει συχνά τη λευκή ιατρική μπλούζα και φοράει τα αθλητικά του. Τρέχει σε ένα πάρκο, επικεφαλής μιας ομάδας 12 ατόμων που κάνουν τζόκινγκ και περπατούν.

«Στην Ισπανία όπου επικρατεί η παράδοση να τρώμε τα πάντα σε ένα χοιρινό, από την ουρά ως την μύτη, τα πρώτα που αφαίρεσα από την διατροφή μου ήταν τα εντόσθια, το χοιρινό στήθος και τα αλλαντικά», δηλώνει ο 65χρονος Conrado Vilela Villamar, πρώην οδηγός γερανού στην πόλη Naron και σήμερα ένας από τους περιπατητές της ομάδας.

Η πόλη βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού, έχει συνολικά 40 000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 9.000 είναι υπέρβαροι και άλλοι 3.000 είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον γιατρό Pineiro.
Η περιοχή της Γαλικίας είναι διάσημη για τα λουκούλια γεύματα των κατοίκων αλλά και η περιοχή της Ισπανίας με τους περισσότερους υπέρβαρους κατοίκους, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Εταίρειας Καρδιολογίας.
«Σε μας βρέχει συχνά, με αποτέλεσμα να μένουμε πολύ στα σπίτια μας και να καταναλώνουμε καθημερινά πάρα πολλές θερμίδες», σχολιάζει ο γιατρός Pineiro.

Πάνω από 4.000 κάτοικοι του Naron -δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού- έχει μπει στο πρόγραμμα δημόσιας υγείας. Για να ενθαρρύνει τη συλλογική αυτή απόφαση, η δήμαρχος Marian Ferreiro, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ζυγίστηκαν σε γιγάντια ζυγαριά. Ρόλος τους είναι να στηρίξουν τα άτομα που ακολουθούν το πρόγραμμα, το οποίο συνδιάζει δίαιτα και σωματική άσκηση.
«Περπατάω με τις φίλες μου, εκ των οποίων η μία είναι πάνω από 80 ετών και στηρίζεται στο μπράτσο μου», δηλώνει η Maria Teresa Rodriguez, 55χρονη νοικοκυρά. Ανεβαίνει στην ζυγαριά του κέντρου υγείας και συμπληρώνει, πανευτυχής: «Τον Μάρτιο ζύγιζα 82 κιλά, τώρα είμαι 70!».

Καθημερινά, η 55χρονη κάνει μιάμιση ώρα βάδισμα ή γυμναστική και κάθε Παρασκευή κάνει επιπλέον χορό.

Στην πόλη, 18 εστιατόρια προτείνουν πλέον φαγητά με λιγότερα λιπαρά και διαφημίζουν μια διατροφή λιγότερο μεσογειακή και περισσότερο «του ατλαντικού», χρησιμοποιώντας περισσότερα προϊόντα του ωκεανού.

«Αντί για αλάτι χρησιμοποιώ φύκια ή αποζηραμένα μύδια και ψάρια και αντί για βούτυρο βάζω ελαιόλαδο», λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου El Refugio, Diego Platas, 37 ετών, ενώ βάζει στην κατσαρόλα ένα ψάρι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πρόσφατα τους Ευρωπαίους ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να ανατραπεί εξαιτίας της αυξανόμενης παχυσαρκίας μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Με αφορμή αυτή την προειδοποίηση, τα ισπανικά ΜΜΕ αφιέρωσαν ρεπορτάζ για ένα ασθενή κοντά την πόλη Βαλένθια, 34 ετών, ο οποίος ζύγιζε 385 κιλά!
«Δεν είναι εύκολο να πείσεις ενήλικες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Πολλοί λένε «τι, θα μου λέει τώρα ο γιατρός πώς να τρώω;», δηλώνει ο γιατρός Pineiro.

Ο εν λόγω γιατρός εναποθέτει πολλές ελπίδες στα παιδιά, τα οποία ευαισθητοποιούνται σε ένα πιλοτικό σχολείο, το κέντρο Χόρχε Χουάν, όπου οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τα θέματα. Στα διαλείμματα «βγαίνουμε για περίπατο στην παραλία με τους μαθητές», δηλώνει η 55χρονη καθηγήτρια Maria Jose Cazorla, η οποία έχασε 15 κιλά σε έναν χρόνο.

Οι 224 μαθητές του εν λόγω σχολείου έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια ώρα γυμναστική κάθε μέρα, ενώ οι απρόθυμοι μπορούν να περιοριστούν σε στατικό ποδήλατο στο σπίτι, για την δραστηριότητα που έχει την ονομασία «κάνω ποδήλατο, διαβάζοντας». Όσοι δεν μένουν μακριά από το σχολείο ενθαρρύνονται να πηγαίνουν με τα πόδια ή με ποδήλατα και να φοράνε ηλεκτρονικά βραχιολάκια στο πόδι για να γνωρίζουν οι γονείς πού βρίσκονται.

Στο σχολείο μια τεράστια αφίσα γράφει «Γίνε τρελός με τα φρούτα», ενώ φρούτα διανέμονται κάθε πρωί στους μαθητές. «Αλλά δεν μιλάμε για το πάχος ωμά στους μαθητές, θα αποτελούσε στίγμα», αναφέρει ο γιατρός Pineiro.
Πέρα, λοιπόν, από τα 100.000 κιλά που πρέπει να χάσουν, συνολικά, οι κάτοικοι του Naron, ο γιατρός ελπίζει ότι όλοι θα υιοθετήσουν «έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να βάλουν φρένο στις χρόνιες παθήσεις» και να περιορίσουν τα έξοδα υγείας.